Мистериозни зелени топки се появиха на плажа в град Ореховед,

...
Мистериозни зелени топки се появиха на плажа в град Ореховед,
Коментари Харесай

Мистериозни зелени топки се появиха на датски остров

Мистериозни зелени топки се появиха на плажа в град Ореховед, който се намира на датския остров Фалстер в Балтийско море.

„ Те са доста меки. Ако ги вземете в ръка, можете да изстискате вода от тях. Излъчват и прелестен морски мирис “, разясняват поданици на градчето, представени от БТВ.

Андреас Хемансен, който попада на топките, изпраща фотоси на датската телевизия TV2. Екипът от редакцията за времето и околната среда остава учуден. „ Странна панорама. Никога не съм виждал нещо сходно “, споделя едни от метеоролозите.

Оказва се, че топчетата са специфичен тип водорасли. Феноменът не е изцяло чужд. През 2016 година сходни топки са изхвърлени на плаж в Гьол, Дания. Еколозите ги преглеждат деликатно.

Морският биолог Фин Андерсен тогава изяснява, че „ Това е тип водорасло, наречено Chaetomorpha Linum, което пораства изключително мощно, когато има доста азот. Когато вали пороен дъжд, близките полета се измиват и тор от тях, наситена с азот, попада в морето. “

„ Обикновено наподобяват на дебели въжета. Но в случай че в това време има мощен вятър, те се разделят и се трансформират в топки. И тази година седмиците преди и след началото на годината в Дания се характеризираха с значителни превалявания и ветрове “, показват специалистите.

„ Можете да ги изсушите добре и да ги употребявате като украса “, допълват още те.

През септември и октомври 2014 година стотици такива топки изпълват и плаж в Сидни, а по-късно са обсъждани от учените. Топките от водорасли се срещат и в сладководни езера.



Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР