Мистериозни фигури се появиха върху Камъка на съдбата преди коронацията

...
Мистериозни фигури се появиха върху Камъка на съдбата преди коронацията
Коментари Харесай

Мистериозни фигури се появиха върху Камъка на съдбата преди коронацията на Чарлз III

Мистериозни фигури се появиха върху Камъка на ориста преди коронацията на Чарлз III. Специалисти от изследователската организация Historic Environment Scotland (HES) са основали 3D модел на заветен обект, прочут като Камъка на ориста. Новият проучвателен способ разкрил скрити преди елементи върху неговата повърхнина. Както оповестява Arkeonews, Камъкът на ориста е прочут още като Камъка на Скоун и Коронационния камък. В продължение на доста епохи на този камък са били короновани шотландски и британски монарси. За първи път е употребен за коронацията на крале в Шотландия преди повече от хиляда години. Коронацията на крал Чарлз III – по-скромна и с съвременни линии Новото проучване било извършено преди идната коронация – оповестява се, че почитайки традициите от предишното, крал Чарлз III решил да транспортира свещения камък до Уестминстърското абатство в Лондон за коронацията му през май тази година. Реликвата ще бъде сложена в особено коронационно кресло.

Преди церемонията откривателите сканирали и основали 3D отпечатък на свещения камък. След това копието било проучено деликатно и учените разкрили скрити елементи върху грапавата и неравна повърхнина на камъка, които никой не бил забелязал преди. „ Много е вълнуващо да открием нова информация за обект, толкоз неповторим и значим за историята на Шотландия, колкото Камъка на ориста – споделя основният откривател на HES Юън Хислоп. – Високото равнище на подробност, което успяхме да заснемем посредством цифровото изображение, ни даде опция да преразгледаме следите от принадлежности върху повърхността на камъка, което оказа помощ да потвърдим, че камъкът е жестоко обработен от повече от един каменоделец с редица разнообразни принадлежности, както се смяташе преди. “

Но най-любопитното изобретение е откриването на нерегистрирани по-рано знаци върху камъка, които съгласно откривателите са римски числа. Те към момента са тайнственост – сега учените не могат да кажат сигурно каква е тяхната цел и значение. Камила ще бъде оповестена за кралица на 6 май Камъкът на ориста нормално се излага в Единбургския замък и е от огромно историческо значение за Шотландия. Произходът му е незнаен. Една известна доктрина да вземем за пример гласи, че има древен корени. Има също спекулации, че камъкът е играл значима роля при интронизирането на шотландските крале повече от век преди първото му записано потребление през 1057 година, когато доведеният наследник на Макбет – Лулах, е провъзгласен за крал в Шотландия. През Втората международна война Камъкът на Скоун е заровен под Уестминстърското абатство за предпазване, като проект за мястото е изпратен на канадския министър-председател. Германските бомби не съумели да повредят камъка, само че четирима студенти от университета в Глазгоу, които нахлули в Уестминстърското абатство на Бъдни вечер през 1950 година, го създали, написа History.

Близо 400-килограмовият камък от Скоун се разцепил на две, когато шотландските националисти го преместили от коронационното кресло и го отнесли в Шотландия в багажника на кола. Четири месеца след изгубването му ремонтираният камък е открит обгърнат в шотландското национално знаме на основния олтар на разрушеното абатство Арброут. Срещу студентите не били повдигнати обвинявания и камъкът бил върнат в Уестминстърското абатство. В Шотландия не престават да се носят клюки, че Камъкът на ориста е имитация и че монасите от абатството Скоун са скрили същинския камък в река или са го заровили.

Дания дава на Украйна 100 танка „ Леопард 1 “

Мистериозни фигури се появиха върху Камъка на ориста преди коронацията на Чарлз III

actualno.bg

Източник: mediata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР