Мисля, че имаше голям смисъл от провеждането на тази Кръгла

...
Мисля, че имаше голям смисъл от провеждането на тази Кръгла
Коментари Харесай

Юрист: Прокуратурата не бива да се превръща в бухалка на държавата

Мисля, че имаше огромен смисъл от провеждането на тази Кръгла маса при президента за избора на идващия основен прокурор. Там се състоя един професионален спор, в който нямаше персонални нападки и изводи, тъй че моите възторженостти по отношение на решението на президента да провежда подобен вид спор, защото ние постоянно сме упорствали по тази тематика да има необятна полемика. Това съобщи в студиото на ``Лице в лице`` по bTV юристът Биляна Гяурова, представена от Novini.bg.

``
реклама

,,Темата за избора на идващия основен прокурор беше във връзка с публичните упования и тя изигра своята роля, тъй като публичните упования съответстват с резултатите, които ние обобщихме като представително проучване. Според него 65 % от жителите желаят новият основен прокурор да е политически самостоятелен. В последна сметка доста е значимо прокуратурата да не се трансформира в бухалка на страната или реализатор на мокри поръчки``, добави Гяурова.

,,За мен консултациите при президента бяха в границите на законовия период, тъй че не виждам нещо притеснително. Това, което персонално мен ме тормози, е, че номинации за основен прокурор към този момент могат да вършат по трима членове от прокурорската гилдия и от правосъдния министър``, показа по тематиката юристът Петър Славов.

Той прикани правосъдния министър Данаил Кирилов да премисли своята позиция и да направи своята номинация за нов основен прокурор.

,,Поне да провежда нещо като прелиминарен конкурс с ясни критерии за претендентите, с цел да имаме едно същинско съревнование``, предложи той и подсети, че е извънредно значимо идващият основен прокурор да не поставя знак за тъждество сред него и прокуратурата, тъй като тя не е негова благосъстоятелност.

,,Прокуратурата е централизирана, само че основният прокурор не е шеф на всички прокуроро и магистрати, тъй като те би трябвало да бъдат независими``, уточни Славов.

,,Нека да се знае въпреки всичко, че основният прокурор не е талантлив със свръхестествени качества. При него би трябвало да работят ефикасни правила и процедури, които да контролират пълномощията му``, разяснява и юристът от Института за дясна политика Николай Ценков, който изрази песимизъм по отношение на присъединяване на президента в процеса за избор на нов основен прокурор.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР