Мислите са последната граница на тайнственост, която авантюристите от големите

...
Мислите са последната граница на тайнственост, която авантюристите от големите
Коментари Харесай

Кой как ни чете мислите

Мислите са последната граница на загадъчност, която авантюристите от огромните международни университети и институти се заклеха да завладяват. И ще съумеят – в случай че не през днешния ден, то в напълно обозримото бъдеще.

В края на 80-те години на предишния век никой не се интересуваше от технологиите за четене на мисли. Буреносното развиване на рекламния бизнес и стратегиите за таргетиране на аудиториите обаче демонстрираха каква скъпа стока се върти сред ушите на потребителите и какво господство ще получи оня, който постави ръка на тази диамантена мина. В резултат на това финансирането на изследванията за картографиране и разбор на функционалностите на човешкия мозък скочи до небето и през днешния ден сме очевидци на нечуван напредък в полето на научния “шаманизъм ”. Да не забравяме, че и атомната бомба е била създадена единствено за четири години.

Оръжието на бъдещето е в личната ни глава

Проучванията по тематиката не престават към този момент десетилетия, само че едвам тази година невролозите съумяха за първи път в историята на човечеството да надникнат в мозъка и да разчетат физическите прояви на нашите мисли. Технологията, която трансформира научната фантастика в действителност, е приспособеното сканиране с функционален магнитен резонанс (fMRI), което изобразява на компютърен екран интензивността на другите мозъчни дялове при размисъл.

“Всеки път, когато вляза в кабината със скенера и видя по какъв начин мозъкът на индивида се появява на екрана дружно с знаците на държанието му, си мисля доколко това е необикновено, невъобразимо ”,  споделя неврологът Марсел Джъст от университета “Карнеги Мелън ”. Той назовава процеса “идентифициране на мисли ”. Заедно с сътрудника си Том Мичъл Джъст съумя да комбинира способността на уредите за магнитен резонанс да следят мозъка в деяние с новите благоприятни условия на компютрите да проучват голямо количество данни. Целта на учените е да разпознават какво тъкмо става в мозъка на хората, когато мислят за избрани неща.

Екипът от “Карнеги Мелън ” организира опит, в който участниците би трябвало да мислят за 10 предмета. Пет от тях са принадлежности от рода на отвертка и чук, а другите пет – здания като иглу или палат. По време на опита невролозите записват и проучват мозъчната интензивност на доброволците при мисълта за всеки обект.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР