Мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още

...
Мисията на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) още
Коментари Харесай

Мисията на ОЗХО още не е пристигнала в град Дума

Мисията на Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО) още не е пристигнала в сирийския град Дума, където да проверява хипотетична химическа офанзива от 7 април, удостовери генералният шеф на организацията Ахмет Юзюмджу, представен от Франс прес и ДПА.
" Участвалите в подготвителните срещи в Дамаск сирийски и съветски публични представители са уведомили екипа, че към момента би трябвало да се решат някои проблеми със сигурността преди да се отиде в града ", сподели Юзюмджу.
Екипът от специалисти, който сега е в Дамаск, би трябвало да бъде позволен в Дума допустимо най-скоро, добави той.
Англия твърди, че Русия и Сирия още не са разрешили достъпа на специалисти от Организацията за възбрана на химическите оръжия до сирийския град Дума. Това разгласи непрекъснатият представител на Англия в организацията Питър Уилсън.
От своя страна съветският заместник-външен министър Сергей Рябков уточни, че екипът не е позволен в Дума, защото няма разрешение от Организация на обединените нации. Според Уилсън обаче инспекторите не са съумели да отидат в Дума, защото сирийското държавно управление и Русия не са дали гаранции за сигурността им.
По-рано през днешния ден стана ясно, че специалистите от Организацията за възбрана на химическите оръжия (ОЗХО), които преди дни дойдоха в Дамаск, през днешния ден ще се насочат към град Дума, с цел да проверяват хипотетичните химически офанзиви в Сирия. Съобщението е било направено от заместник-външния министър на Сирия Айман ас-Сусан. По думите му сирийската страна ще окаже поддръжка на интернационалните специалисти. Той изрази вяра, че задачата ще извърши работата си професионално и обективно, ще бъде неутрална и няма да се поддава на напън. Дамаск разчита идният отчет на специалистите да " разобличи лъжливите изказвания, които бяха опровергани от Сирия и съдружниците ѝ Русия и Иран ", оповестява още съветската осведомителна организация.
Членовете на задачата възнамеряват да приключат работа в сряда и преди заминаването си от Дамаск да дават прелиминарен отчет на Организация на обединените нации.
Преди дни Световната здравна организация (СЗО) заяви за към 500 души в Сирия, получили здравна помощ, откакто са показали признаци и признаци, сходни с тези, които се получават при контакт с токсични химикали.
На 7 април в Дума, съгласно неправителствената организация " Бели каски ", е било използвано химическо оръжие. За тази организация Министерството на защитата на Руската федерация заяви, че не е благонадежден източник на информация. Представители на Руския център за помиряване на воюващите страни организираха следствие в Дума на 9 април, само че не откриха признаци за потребление на химическо оръжие.
На 14 април Съединените щати, Англия и Франция нанесоха ракетни удари против обекти от военната и гражданската инфраструктура на Сирия. Вашингтон, Лондон и Париж обявиха, че ударите са в отговор на химическата офанзива, осъществена от държавните войски в сирийския град Дума.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР