Мисията е изпълнена успешно. С тези думи министърът за българското

...
Мисията е изпълнена успешно. С тези думи министърът за българското
Коментари Харесай

Изпълнена ли е мисията и кой какво разбра за ЕС - последен месец европредседателство

Мисията е изпълнена сполучливо ". С тези думи министърът за българското европредседателство неведнъж през последната седмица акцентира, че България се е справила с първите в историята си шест месеца отпред на Съвета на Европейския съюз.

След натоварения откъм събития май последният месец на европредседателството забави темпото и последователно започнаха да се появяват първите оценки. За разлика от началото на мандата този път западните медии на практика въобще не обърнаха внимание на България.

При представянето на резултатите вицепремиерът и министър по европейските фондове Томислав Дончев разяснява, че същинската оценка може да се направи след няколко месеца. " Към момента получаваме ласкави оценки и аз съм уверен, че не са от стилистиката на ласкавото двуличие ", акцентира Дончев.

Разбраха ли българите председателството

И фактически, в случай че погледнем данните, 81% от българите правят оценка позитивно европредседателството. Според изследване на " Алфа рисърч " умерените упования през декември за подготвеността и метода, по който ще се оправи страната в първото си европредседателство, се трансформират в положителни оценки в неговия край. Мненията подготвена/неподготвена през декември са били 47:21, а през юни - 60:14. Тоест в съответствие 4:1 българите са изразили задоволеност от подготвеността на страната и участващите екипи.

В същото време прави усещане, че в отговор на въпрос какво научиха българите за Европейски Съюз по време на председателството максимален % (30%) дават отговор " не мога да преценява ". Отново огромен % от хората (26 на 100, или втори по известност отговор) са споделили, че не могат да преценяват коя е региона, в която България е постигнала резултати.

 Изложба с посланията на водачите от Европейски Съюз от неофициалната им вечеря в София на 16 май
© eu2018bg.bg

Изложба с посланията на водачите от Европейски Съюз от неофициалната им вечеря в София на 16 май

Фактът, че това са отговорите на над половината интервюирани, повдига въпроса в каква степен елементарните хора са разбрали същността на европредседателството, неговите цели и до къде се простират опциите му да дава решения на проблеми. Освен това отсъства въпрос от кое място тъкмо са се уведомили за събитията през последните 6 месеца, въпреки че други допитвания ясно са посочвали цялостното доминиране на една медиа - телевизионните катали.

А че управниците са се постарали да придадат чувство за значителност и свършена работа, е очевидно от резултатите в изследването.

Резултатите

С ненадейно огромен брой делегати, със затворени 78 от общо наследени 105 от така наречен досиета, непредвиден и извънредно бърз пробив по въпроса за командированите служащи и отлична работа на администрацията се похвали Лиляна Павлова при представянето на резултатите.

Несъмнено позитивни оценки няма да липсват и България фактически съумя да зададе тона по от дълго време оставени на назад във времето тематики (свързаността със Западните Балкани), да реализира взаимни отстъпки (например за датата за европейските избори през 2019 година Павлова изясни, че е трябвало България да покаже, че е почтен медиатор, това е била най-неизгодната дата за страната, само че тя е била допустима за останалите държави) и да прави оферти по значими тематики (българското предложение за миграцията).

 Среща за кохезионната политика при започване на юни
© eu2018bg.bg

Среща за кохезионната политика при започване на юни

Въпросът от тук нататък е до каква степен ще са устойчиви тези решения. Отговорът обаче надвишава и опциите, и времевата рамка на едно председателство, и в огромна степен е пленник на националните решения на страните членки, удостоверение за което е и съглашението за миграцията от Европейския съвет в края на седмицата.

Всяко председателство ли е сполучливо

Трудно би могло да се уточни някое председателство, което да е било несполучливо. В огромна степен дневният ред и процедурите са авансово избрани и работата сред евроинституциите следва естествения си ход. Така че похвалите не са нещо извънредно. Едно в действителност добре функциониращо председателство би трябвало да бъде най-много добър медиатор изключително по комплицираните тематики като миграцията и европейския бюджет.

За България предизвикването беше двойно, тъй като трябваше да се бори с отрицателния си имидж на най-бедната и корумпирана страна в Европейски Съюз. Едно сигурно е правилно - България стана по-позната. А дали ще промени имиджа си, зависи от това дали ще успее да резервира постигнатото продължително.

В края на предишния месец президентът Румен Радев сподели, че има " разминаване сред фанфарния звук и действителните резултати, които минаха напълно в областта на обещанията ". А на Европейския съвет в Брюксел в петък министър председателят Бойко Борисов се похвали с позитивните оценки на евролидерите и съобщи: " Много им е погрешно, че всички регистрираха, че даже и организационно, това, което най съм се тормозил, се справихме съвършено, че даже една кола не загасна на пътя на делегацията, от най-елементарното да стартираме. " Кой ще се окаже прав?

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (269)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР