Мисиите до Луната, които предстоят през 2023 годинаПрез 2023 г.

...
Мисиите до Луната, които предстоят през 2023 годинаПрез 2023 г.
Коментари Харесай

Илон Мъск праща японски милиардер на пътуване около Луната

Мисиите до Луната, които предстоят през 2023 година

През 2023 година Русия, Индия и Европейската галактическа организация възнамеряват да дадат начало на задачи до Луната, както и в по-далечния космос, съобщи Би Би Си, представен от Българска телеграфна агенция.

Това ще стане, откакто предходната година бе даден старт на програмата “Артемис 1 ” ( “Артемида 1 ”) на НАСА. В рамките ѝ бе сбъднат безпилотен полет към Луната с галактическата капсула " Орион " основана да върне хора на повърхността на естествения сателит на Земята.

Индия възнамерява да започва задачата " Чандраян-3 " през юни 2023 година, като тя включва спускаем модул и роувър за проучване на лунната повърхнина. Страната за първи път доближи естествения сателит на Земята през 2008 година, когато осъществя " Чандраян-1 ".

Русия приготвя началото на задача " Луна 25 " за юли 2023 година, като задачата е да бъдат взети проби от южния полярен район.

Американската компания " Спейс Екс " на бизнесмена Илон Мъск се готви да изпрати японския милиардер Юсаку Маедзава и още осем души на пътешестване към Луната в края на 2023 година Това ще бъде първата задача на галактическия транспортен съд " Старшип " (Starship), който има потенциал да транспортира до 100 души.

НАСА възнамерява да започва идната си задача - " Артемис 2 " ( " Артемида 2 " ), до Луната през 2024 година Предвижда се астронавти да се насочат към естествения сателит на Земята, само че без да кацат на него. Целта на третата задача от програмата, която е планувана за 2025 година или 2026 година, е първата жена и първият цветнокож човек да кацнат на Луната.

Така за първи път хора ще стъпят на лунната повърхнина след последната задача " Аполо " ” на НАСА, осъществена през 1972 година От галактическата организация на Съединени американски щати споделиха, че ще употребяват кораба " Старшип " на компанията " СпейсЕкс " за осъществяването на задачата.

Китай разгласи проекти с Русия за основаване на взаимна база на Луната до 2035 година, само че към момента не е направен график за това.

Целта на галактическите сили като Съединени американски щати, Русия и Китай е да създадат бази там, в които да живеят астронавти, изяснява доктор Джонатан Макдауъл, астроном в Центъра по астрофизика " Харвард-Смитсониън " в Съединени американски щати. " Луната ще употребява като трамплин към места като Марс ", добавя той. " Страхотно място е за тестване на технологии за далечния космос ".

Освен това е належащо по-малко гориво за изстрелване на галактически транспортен съд от Луната, в сравнение с от Земята за пътешестване в далечния космос, споделя доктор Лусинда Кинг, началник на галактически планове в Портсмутския университет. Тя прибавя, че на Луната е открит източник на гориво.

" Известно е, че има вода на южния полюс на Луната ", споделя доктор Кинг. " Може да се раздели на водород и О2, които да се употребяват за презареждане на кораби за пътувания до Марс и другаде ".

“Това е една от аргументите да се бърза със завръщането на Луната – да претендираме за водата там ”.

НАСА ще изстреля своя галактически транспортен съд " Сайки " (Psyche) през лятото на 2023 година, с цел да изследва метеорит, за който се счита, че е излишък от планета, основана в най-ранния интервал на Слънчевата система.

Европейската галактическа организация (ЕКА) - организация, подкрепяна от 22 европейски страни, възнамерява да изстреля своя уред за проучване на ледените луни на Юпитер (Jupiter Icy Moon Explorer - JUICE) през април 2023 година Той ще търси признаци на живот в лед, за който се счита, че се намира под повърхността на три от луните на Юпитер - Ганимед, Калисто и Европа.

В знак на митинг против нахлуването на Русия в Украйна, ЕКА няма да разчита на съветска ракета, с цел да изведе своя галактически телескоп “Евклид ” (Euclid) в орбита, а ще употребява " Фалкон 9 " на " СпейсЕкс ".

ЕКА също по този начин прекрати взаимната работа с Русия по задачата си “ЕкзоМарс ” за изпращане на роувър до Червената планета, поради което тя се отсрочва до 2028 година

Китай възнамерява да изстреля телескопа " Сюнтян " в ниска околоземна орбита през декември 2023 година, с цел да картографира далечни звезди и черни дупки.

Страната към този момент изпрати свои апарати на Луната и Марс, а също по този начин строи галактическа научноизследователска станция, наречена " Тянгун ", отбелязва Би Би Си.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР