Минути след полунощ руски ракетен удар порази съоръжение, намиращо се

...
Минути след полунощ руски ракетен удар порази съоръжение, намиращо се
Коментари Харесай

Експлозия на 300 метра от реакторите на АЕЦ в Южна Украйна

Минути след среднощ съветски ракетен удар порази оборудване, намиращо се близо до втората по размера атомна електроцентрала в Южна Украйна

Обстрелът не нанесе вреди на реакторите, само че повреди друго промишлено съоръжение.

Мощна детонация избухна единствено на 300 метра от реакторите на втората по величина атомна електроцентрала в Украйна – Южноукраинската. Това заяви нуклеарна компания " Енергоатом ", която упрекна Русия, че е обстрелвала региона и го назова акт на нуклеарен тероризъм, съобщи.

Обстрелът е станал 20 минути след среднощ локално време в понеделник, когато съветската войска бомбардира промишлената зона на нуклеарната централа.

В момента трите реактора на централата работят в естествен режим, увери " Енергоатом ", съгласно който бомбардировката не е предизвикала смъртни случаи или ранени. Ударната вълна е счупила стотина прозореца в постройката на електроцентралата и е предизвикала малко спиране на три високоволтови линии. Повредено е също оборудване на намираща се наоколо водноелектрическа централа, а на фотоси оповестени от компанията се вижда кратер с диаметър 4 метра и дълбочина 2 метра.

Русия заплашва целия свят. Трябва да я спрем, до момента в който не е прекомерно късно, съобщи украинският президент Володимир Зеленски в " Телеграм ", като разгласява черно-бял видеозапис от охранителна камера, показващ огромна детонация.

Южноукраинската АЕЦ е втората по величина от петте атомни електроцентрали в Украйна - след АЕЦ " Запорожие ". Тя се намира на малко под 300 километра южно от столицата Киев. В употреба са три реактора с чиста мощ от 2850 мегавата.

Запорожската атомна електроцентрала, най-голямата в Европа, е окупирана от съветските сили от първите дни на нашествието и неведнъж е подлагана на обстрел, който прекъсва далекопроводите ѝ и в последна сметка принуждава операторите да я спрат, с цел да избегнат радиационна злополука. Русия и Украйна си размениха обвинявания за обстрела.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР