Министрите от кабинета Борисов-3 одобриха допълнителни плащания от почти 104

...
Министрите от кабинета Борисов-3 одобриха допълнителни плащания от почти 104
Коментари Харесай

МС дава 104 млн. лв. възмездна помощ на БДЖ

Министрите от кабинета " Борисов-3 " утвърдиха спомагателни заплащания от съвсем 104 млн. лв. за " Холдинг БДЖ " ЕАД, оповестиха от Министерски съвет. Финансовата помощ е за погасяване на отговорностите си към облигационерите.

Точният размер на сумата за Министерството на превоза е 103 728 000 лева Парите се дават на " Холдинг БДЖ " ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възобновена до 28 декември 2020 година

Средствата се дават на холдинга за погасяване на отговорностите по Втория облигационен заем, подписан през 2007 година

Припомняме, на 2 юли БДЖ спря продажба на активи на сдружението.

В началото на юни 2018 година стана ясно, че кредиторите по втория облигационен заем, който беше възложен на " Холдинг БДЖ ", са запорирали сметките на " БДЖ Пътнически транспорти ". Причината за запора е, че дъщерна компания към БДЖ е взаимен дебитор с холдинга. Стойността на запора е 40 млн. лева

На 4 юни стана ясно, че частен правосъден реализатор продават част от постройката на БДЖ в центъра на София. Обявената за продажба част от централата на БДЖ е декларирана като офис с над 1800 кв. м повърхност. Исканата цена е повече от 7 млн. лв.. Срокът за подаване на предложения бе до 2 юли - когато бе оповестена спряната продажба на активи на сдружението.

Два дни по-късно министър Владислав Горанов разгласи, че Министерството на финансите обмисля отпущането на възмездна финансова помощ за БДЖ. Горанов разясни, че помощта ще е безлихвена в границите на одобрената от Европейска комисия държавна помощ за преструктуриране. Помощта ще пристигна от фискалния запас. Надеждата е да бъде ускорена концесията на Летище " София ", с цел да бъдат възобновени средствата.

На 26 януари 2018 година, министърът на превоза Ивайло Московски разпореди " по отношение на появилите се медийни материали в общественото пространство " в БДЖ да се извърши инспекция. Повод за нея е следствие на Нова телевизия, в което се твърди, че в БДЖ фиктивно са назначени и взимат заплати футболисти, които в никакъв случай не са имали някакви задължения и не са се явявали на работа. Според следствието в БДЖ имало и фиктивни поправки на локомотиви.

Според сигнала локомотивите отиват на ремонт и се връщат развалени. Често локомотивите дошли със същата нередовност, с която били изпратени за ремонт.

След това от Българска социалистическа партия желаеха оставката на транспортния министър. Той съобщи, че е подготвен да си даде оставката, само че положението на БДЖ не го навежда на сходна мисъл.

На 7 февруари 2018 година държавното управление утвърди спомагателни заплащания от централния бюджет към Министерството на превоза, осведомителните технологии и известията в размер на 30 946 000 лева Сумата беше предоставена на " Холдинг БДЖ " ЕАД като възмездна финансова помощ, която следва да бъде възобновена до 28 декември 2020 година

На 30 януари 2018 година основният прокурор Сотир Цацаров разпореди да се извърши инспекция в БДЖ поради сигнали за злоупотреби. Инспекцията беше предоставена на Софийската градска прокуратура.

Прокуратурата тогава трябваше да ревизира изказванията, че в сдружението се прави фалшив ремонт на локомотивите. Обект на инспекцията бяха точно сигналите за подписване на неизгодни контракти с външни реализатори на ремонта, както и изплатени трудови хонорари без съображение на лица, назначени официално в системата на БДЖ.

На 31 май 2018 година стана ясно, че кредиторите по втория облигационен заем на БДЖ са подали иск в Софийски градски съд (СГС) за 40 млн. лева от главница по заема против " БДЖ - Пътнически транспорти " ЕООД, в резултат на което са запорирани сметки на сдружението. /faktor.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР