Министрите на външните работи от групата на седемте (Г-7) обявиха

...
Министрите на външните работи от групата на седемте (Г-7) обявиха
Коментари Харесай

Г-7 обявиха общ фронт срещу Китай и Русия, засилват санкциите срещу Москва

Министрите на външните работи от групата на седемте (Г-7) оповестиха обединен фронт против китайските закани за Тайван и съветската военна намеса в Украйна, като обявиха в края на срещите си във вторник, че са поели ангажимент да засилят и наложат строги наказания против Москва, написа Associated Press.

Комюникето на Г-7, излагащо техните задължения, също включва мощни думи по отношение на невижданата серия от севернокорейски ракетни проби. Но възходящата интензивност на Китай в Азия и нахлуването на Русия в Украйна бяха в центъра на тридневната среща на върха, проведена от Япония в курортния град с горещи извори Каруизава.

" Не може да има безотговорност за военни закононарушения и други жестокости като офанзивите на Русия против цивилни и сериозна гражданска инфраструктура “, декларират министрите.

" Оставаме ангажирани със усилването на глобите против Русия, координирането и цялостното им използване “, се споделя в официалното съобщение и ще поддържаме " колкото е належащо “ Украйна, до момента в който се пази.

Комюникето на външните министри беше квалифицирано като образец, който световните водачи да употребяват на срещата на върха на Г-7, която ще се организира в Хирошима идващия месец, и включваше мнения за Иран, Мианмар, Афганистан, разпространяването на нуклеарни оръжия и други " съществени закани “.

Но се откроиха две рецесии: увеличаващите се закани на Китай против Тайван и военни маневри към него и нахлуването на Русия в Украйна. Текущата атака на Русия значително е в застой и Украйна приготвя контранастъпление, само че има необятно публикувано безпокойствие в международен мащаб по отношение на повтарящите се закани на съветския водач за потребление на тактически нуклеарни оръжия.

" Безотговорната нуклеарна изразителност на Русия и нейната опасност да разположи нуклеарни оръжия в Беларус са неприемливи “, безапелационни са министрите.

Пратениците на Г-7 от Япония, Съединени американски щати, Обединеното кралство, Франция, Германия, Канада, Италия и Европейския съюз подчертаха, че срещата им в Каруизава бележи решителен миг в отговора на света на съветската и китайската експанзия, две рецесии които се преглеждат като провокации към интернационалния ред, учреден на правила след Втората международна война. Отбелязва се още, че световните старания за справяне с проблемите в Организация на обединените нации са възпрепятствани от неотстъпчивостта на Китай и Русия в Съвета за сигурност.

Лидерите и външните министри на страните от Г-7, последно Франция и Германия, неотдавна реализираха визити в Китай. Въпреки това има възходящо безпокойствие, откакто Китай неотдавна изпрати самолети и кораби, с цел да симулира обграждане на Тайван. Пекин също по този начин бързо прибавя нуклеарни бойни глави, заемайки по-твърда позиция във връзка с претенциите си към Южнокитайско море и рисувайки сюжет за идна борба.

Министрите от Г-7 показват, че мирът и стабилността сред Китай и Тайван в Тайванския проток са " незаместим детайл на сигурността и просперитета в интернационалната общественост “ и приканиха за " спокойно разрешаване на проблемите от двете страни на пролива “.

Що се отнася до Тайван, " има ясно единогласие в метода, който възприемаме “, означи държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен пред кореспонденти за диалозите си с другите министри в Каруизава.

" Това, което чух, беше удивително доближаване на опасенията, свързани с (Китай) и това, което вършим, с цел да отговорим на тези опасения “, съобщи той.

Относно спряната връзка с китайците Блинкен разяснява, че Съединените щати отдават преимущество на поддържането на информационните канали отворени, както президентът Джо Байдън и китайският водач Си Дзинпин се споразумяха предходната година.

" Моите упования са, че ще успеем да продължим напред в това отношение, само че това изисква Китай да обясни личните си планове за това “, уточни Блинкен.

Комюникето също прикани Китай да се " въздържа от закани, насила, заплашване или потребление на мощ. Оставаме съществено загрижени за обстановката в Източно и Южнокитайско море.... Няма правно съображение за обширните морски искания на Китай в Южнокитайско море и ние се противопоставяме на милитаризиращите действия на Китай в района “.

Въпреки индикациите, по-специално мненията на френския президент Еманюел Макрон, че Г-7 е разграничена във връзка с Китай, публични представители на Съединени американски щати подчертаха в Каруизава, че има споделена угриженост измежду страните от Г-7 по отношение на дейностите на Китай и предпочитание да продължат координирания метод към работата с Пекин, даже когато страните се сблъскват с китайската насила и опитите за намаляване или заобикаляне на интернационалните правила във връзка с търговията.

Притесненията на Япония за Китай могат да се видят в напъните й да се освободи от рестриктивните мерки да поддържа единствено сили за самозащита след Втората международна война, които включват работа за придобиване на качества за превантивни удари и крилати ракети.

" За първи път като Г-7, ние отбелязахме в изказване нашия ангажимент към основан на правила, свободен и отворен интернационален ред и нашето мощно несъгласие против едностранните опити за смяна на статуквото на всички места по света “, съобщи японският външен министър Йошимаса Хаяши пред кореспонденти.

По думите му, Япония, като единствен член на Г-7 в Азия, е сложила фокус върху Индо-тихоокеанския район.

Освен Китай, основно безпокойствие е Северна Корея, която от началото на предходната година е изстреляла към 100 ракети, в това число междуконтинентални балистични ракети, които демонстрираха капацитета да доближат континенталната част на Съединени американски щати, и разнообразни други оръжия с по-малък обхват, които заплашват Южна Корея и Япония.

" Ние пожелаваме Северна Корея да се въздържа от всевъзможни други дестабилизиращи или провокативни дейности, в това число всевъзможни по-нататъшни нуклеарни опити или изстрелвания, които употребяват технология за балистични ракети “, се споделя в официалното съобщение. Добавя се, че бъдещите дейности " би трябвало да бъдат посрещнати с бърз, единен и мощен интернационален отговор, в това число спомагателни обилни ограничения, които би трябвало да бъдат подхванати от Съвета за сигурност на Организация на обединените нации “.

" Изключително значимо е глобите да бъдат напълно и прецизно прилагани от всички страни и да останат в действие, до момента в който съществуват стратегиите на Северна Корея за ОМУ (оръжия за всеобщо унищожение) и балистични ракети “, приключват министрите.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР