Министрите на външните работи на страните от НАТО приключиха двудневните

...
Министрите на външните работи на страните от НАТО приключиха двудневните
Коментари Харесай

Блинкен: Правим всичко възможно, за да извеждамe заложници и да внасяме хуманитарна помощ в Газа

Министрите на външните работи на страните от НАТО завършиха двудневните си срещи в Брюксел. Te разискаха поддръжката за Украйна, подготовката за срещата на върха във Вашингтон и неотложните провокации пред сигурността, в това число на Западните Балкани и спора в Газа.

За първи път Съветът НАТО-Украйна заседава на равнище министри на външните работи, като към него се причисли министърът на външните работи на Украйна Дмитрий Кулеба. В речта си след съвещанието генералният секретар Йенс Столтенберг разгласи, че съдружниците са одобрили амбициозна работна стратегия за идната година, която обгръща енергийната сигурност, нововъведенията и оперативната съгласуемост. Външните министри разискаха и пътя на Украйна към участие в Алианса. 
Всички съдружници са съгласни, че Украйна ще стане член на Алианса, и в този момент би трябвало да обсъдим пътя напред, напъните за промени и по какъв начин НАТО може да ви поддържа в реализирането на тези промени.
Йенс Столтенберг, общоприет секретар на НАТО

По отношение на войната сред Израел и Хамас Столтенберг съобщи, че приветства паузата в бойните дейности и се надява, че краткотрайното помирение ще продължи. От своя страна държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен съобщи, че интернационалната общественост се цели да реализира освобождението на колкото се може повече израелски заложници.
Ние предоставяме филантропична помощ на Газа, с цел да сме сигурни, че хората в нея имат всичко, от което се нуждаят, с цел да живеят. През идващите няколко дни ще се съсредоточим върху това да създадем всичко допустимо, с цел да удължим паузата, тъй че да продължим да извеждаме повече заложници и да внасяме повече филантропична помощ.
Антъни Блинкен - Държавен секретар на Съединени американски щати

По време на двудневния конгрес, България бе показана от вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел. След края на срещата тя съобщи, че съдействието сред страните, членки на алианса е в основата на евроатлантическия метод. Тя добави, че основни за България остават сигурността и стабилността на Черноморския район и Западните Балкани.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР