Министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция обявиха

...
Министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция обявиха
Коментари Харесай

Русия, Иран и Турция постигнаха споразумение за сирийската конституционна комисия

Министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция оповестиха през днешния ден в Женева, че новата сирийска конституционна комисия би трябвало да се събере при започване на идната година и с това да стартира жизнерадостен политически развой за мир, съобщи Ройтерс.

В взаимно изказване, прочетено от съветския външен министър Сергей Лавров след срещата им със специфичния делегат на Организация на обединените нации за Сирия Стафан де Мистура, тримата показват, че новият орган "трябва да работи на основата на чувство за компромис и градивно присъединяване ". Де Мистура не участва на тяхната конференция и приказва настрана пред репортерите. В взаимното изказване се споделя, че Москва, Техеран и Анкара, които са страни гаранти на така наречен "Астанински развой ", дават позитивна оценка на резултатите от консултациите за състава на конституционната комисия, съобщи Българска телеграфна агенция, цитирайки ТАСС. "Министрите показаха позитивните резултати от своите съвещания със страните (в спора в) Сирия по състава на конституционната комисия ", се показва в текста.

Министрите на външните работи на Русия, Иран и Турция са удостоверили решимостта си да спомагат конституционната комисия да стартира работа. "Министрите се съгласиха да подхващат старания, ориентирани към организирането на първото съвещание на конституционната комисия при започване на идната година в Женева ", написа още в изказването, прочетено от Лавров. В текста не се споделя, че описът на участниците в комисията е координиран, отбелязва ТАСС.

Конституционната комисия следва да бъде формирана от държавни и опозиционни представители, както и от група фигури от гражданското общество, определени от Организация на обединените нации, показва ДПА. Разногласията по въпроса за тази трета група до момента пречеха да бъде основана комисията. Трите страни доближиха значим стадий от съставянето на конституционната комисия за Сирия, съобщи след срещата турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу, представен от Анадолската организация. "Достигнахме значим стадий по пътя към съставянето на конституционната комисия на Сирия ", уточни той. Чавушоглу обаче не изясни за какъв стадий става дума тъкмо, отбелязва ТАСС.

За да бъде основана конституционна комисия за Сирия, е нужна спомагателна работа, съобщи през днешния ден пред кореспонденти след срещата си с външните министри от "тройката от Астана " Де Мистура. "Аз и генералният секретар (на ООН) считаме, че ни следва още една спомагателна миля по пътя към изработването на пакет за основаване на приобщаваща, предизвикваща доверие и уравновесена конституционна комисия ", сподели пратеникът на международната организация. "Ще имам нови съвещания с генералния секретар в Ню Йорк и на 20 декември ще рапортувам пред Съвета за сигурност на Организация на обединените нации ", съобщи Де Мистура.

Специалният делегат на Организация на обединените нации за Сирия сподели още, че приемникът му на поста Гайр Педешен ще стартира работа в Женева на 7 януари. Де Мистура добави, че не има намерение да дава каквито и да било рекомендации на своя правоприемник, нито да прави спомагателни изказвания, с цел да не става по този начин, че на Педешен "да му се постанова да чете сред редовете ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР