Министрите на отбраната на страните членки на НАТО ще се

...
Министрите на отбраната на страните членки на НАТО ще се
Коментари Харесай

Министрите на отбраната на НАТО обсъждат подкрепата за Украйна и разходите за отбрана

Министрите на защитата на страните членки на НАТО ще се съберат през днешния ден и на следващия ден в Брюксел, с цел да обсъдят военната поддръжка за Украйна, както и личните си задължения да изразходват за защита 2% от своя Брутният вътрешен продукт, съобщи ДПА, представена от Българска телеграфна агенция.
Прочетете още
Днес е планувана среща в уголемен състав, в която ще вземат присъединяване министрите от НАТО и представители на други съюзнически страни, подкрепящи Украйна. Проявата ще бъде координирана от Съединени американски щати. Утре ще се организира постоянна министерска среща на алианса. Дискусиите в централата на НАТО в Брюксел бяха помрачени от някогашния американски президент Доналд Тръмп, който в събота заяви на избирателен протест, че ще „ насърчи “ Русия „ да прави каквото си желае “ със страните от НАТО, които не изразходват задоволително за защита.

Страните членки са се съгласили да изразходват 2% от Брутният вътрешен продукт за защита, само че едвам няколко са постигнали тази цел. След началото на съветската инвазия в Украйна на 24 февруари 2022 година страните членки, изключително Германия, потвърдиха своите задължения. Германският Бундестаг утвърди народен бюджет, насочващ 2% от Брутният вътрешен продукт за защита за 2024 г. 

Разговорите в четвъртък целят да накарат и други страни членки да реализират тази цифра. Освен това на дневен ред е присъединението на Швеция към НАТО, което е забавено от обстоятелството, че унгарският парламент към момента не е утвърдил решението. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР