Министрите на отбраната на Русия и САЩ, Сергей Шойгу и

...
Министрите на отбраната на Русия и САЩ, Сергей Шойгу и
Коментари Харесай

Високо напрежение между САЩ и Русия заради сваления дрон над Черно море

Министрите на защитата на Русия и Съединени американски щати, Сергей Шойгу и Лойд Остин, разговаряха по телефона след вчерашния случай с падналия в Черно море американски дрон, който е бил ударен от съветски изтребител, предадоха ТАСС и Ройтерс.

Руското министерство на защитата заяви за диалога, който съгласно ведомството е бил по самодейност на американската страна:  " На 15 март 2023 година по самодейност на американската страна се организира телефонен диалог сред министъра на защитата на Руската федерация армейски военачалник Сергей Шойгу и министъра на защитата на Съединените американски щати Лойд Остин ", се споделя в изказването, което не съдържа детайлности.

Руският министър на външните работи Сергей Лавров упрекна Съединени американски щати, че са пренебрегнали обстоятелството, че Русия е открила ограничавания за полетите в региона на Черно море след началото на съветската военна интервенция в Украйна , съобщи Ройтерс, като се базира на негово изявление за държавната телевизия. Според Лавров този факт е бил добре прочут на американската страна.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков отхвърли обвиняванията на Съединени американски щати, че свалянето на американския дрон над Черно море и хипотетичното изхвърляне от съветските изтребители на гориво върху него (според американските изказвания - бел. ред.) не е било екологично , съобщи ТАСС.

" Може би не е трябвало да летят там, тогава би било екологично ", означи Песков в изявление за програмата " Москва. Кремъл. Путин " на съветската държавна телевизия " Россия-1 ".

Катастрофата на американския боен дрон за наблюдаване над Черно море след прехващането му от съветски изтребители се проверява, сподели държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкън , който отхвърли да разяснява дали е имало желание или мотивация при случая. На конференция по време на формалното си посещаване в Етиопия, Блинкън окачестви случая като " необмислен " и " рисков " , съобщи Ройтерс.

Държавният департамент на Съединени американски щати счита за неубедително обяснението на съветския дипломат във Вашингтон Анатолий Антонов за случая с американския дрон над Черно море и по-конкретно дали това се е случило над интернационалните води, сподели неговият представител Нед Прайс в изявление за телевизия Ем Ес Ен Би Си.

" Винаги би трябвало деликатно да се отнасяме към това, което приказва Русия . Това, което чухме в този момент от дипломат Антонов, е нелепост. Дронът е бил над интернационалните води ", означи представителят на американския Държавен департамент.

На базата на дейностите на съветските водачи – ясно е, че става въпрос за небезопасно, непрофесионално държание . Руските изтребители са изхвърлили гориво върху този дрон и са се доближили толкоз покрай безпилотната машина, че в последна сметка са развалили витлото на нашия MQ-9. Според нас това е довело до щета и в съветския изтребител ”, съобщи Патрик Райдър, представител на Пентагона.

„ За страдание  руснаците считат Черно море за свое езеро. От правна позиция това са интернационалните води. Те в действителност не харесват този факт, само че сигурно, от позиция на интернационалното право няма никакво съображение да се твърди, че Съединени американски щати са били в съветското въздушно пространство или нещо сходно ”, съобщи Том Карако от Центъра за стратегически и интернационалните проучвания.

„ Това е п оредната безразсъдна постъпка на президента Пути н и неговите военни и желая да кажа на господин Путин да спре с това държание, преди да е станал причина за непредвидена ескалация ”, съобщи Чък Шумър, водач на демократите в Сената.

От съветска страна се пробват да потушат внезапната ескалация. „ Не желаеме никаква борба сред Съединени американски щати и Руската федерация и желаеме прагматични връзки в полза на народите на Съединените щати и Руската федерация ”, съобщи дипломат Анатолий Антонов. „ Искам да подчертая, че съветските изтребители не са употребявали бордовите си оръжия, не са влезнали в контакт с безпилотния летателен уред и са се върнали наред в базата ”, безапелационен беше представителят на МО на Русия Игор Конашенков.

Със сигурност обаче би трябвало да чакаме корав отговор от Съединените щати, считат анализатори. „ Смятам, че Съединените щати ще реагират с неотстъпчивост и яснотата, с цел да покажат, че не желаеме нашата уязвимост или колебливост да се възприемат от руснаците като поощрение да опитат нещо друго. Британският министър на защитата Бен Уолъс прикани Москва да съблюдава интернационалното въздушно пространство. А американските управляващи оповестиха, че ще разгласяват фрагменти от конфликта сред дрона и съветския аероплан ”, разяснява Том Карако.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР