Министрите на енергетиката на страните от ЕС не успяха да

...
Министрите на енергетиката на страните от ЕС не успяха да
Коментари Харесай

Без общи мерки: Държавите от ЕС сами ще решават как ще се справят с високите цени на тока

Министрите на енергетиката на страните от Европейски Съюз не съумяха да се спогодят за общи ограничения за прекъсване на ценовата рецесия на пазара на сила. Днес те се събраха на изключително съвещание в Люксембург, с цел да обсъдят фрапантното увеличение на сметките за потребителите. Държавите от Европейски Съюз сами ще преценят по какъв начин да противодействат на нарастването и дали да вкарат краткосрочни или дълготрайни ограничения.

Енергийният микс на обособените страни в Европейски Съюз е доста друг, разнообразни са и данъчните ставки и икономическата обстановка. Затова съгласно еврокомисаря по енергетиката е доста мъчно да се откри единно решение за справяне с ценовата рецесия. Еврокомисията предложи преди две седмици набор от ограничения като понижаване на налозите за бизнеса или подпомагате на най-уязвимите семейства посредством ваучери или разсрочване на сметки.

" Мисля, че най-окуражаващото обръщение пристигна от няколко министри, които оповестиха, че на национално равнище към този момент са взети някои от ограниченията, които бяха препоръчани от Европейската комисия. В този миг 19 държавни управления на страни от Европейски Съюз са оповестили желание или пък към този момент са привели в деяние ограничения, които да смекчат въздействието на високите цени върху потребителите ", съобщи еврокомисарят по енергетиката Кадри Самсон.

Някои от страните, измежду които са Франция и Испания, упорстват за структурна промяна на енергийния пазар на Европейски Съюз и за въвеждането на система на взаимно пазаруване на газ. Засега обаче тази концепция не намира всеобща поддръжка. Част от страните, измежду които е и Германия, считат, че няма потребност от промяна на пазара на сила. Според тях високите цени на силата са краткотрайно решение. Еврокомисията упорства, че единственото трайно решение на рецесията е възобновимата сила и зеленият преход. Но и по тази тематика страните се разминават в позициите си.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР