Министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз ще

...
Министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз ще
Коментари Харесай

Чехия свиква спешна среща на енергийните министри в ЕС

Министрите на енергетиката на страните членки на Европейския съюз ще се съберат на изключително съвещание на 9 септември, разгласи чешкото председателство на Съюза. Премиерът на Чехия Петър Фиала съобщи, че решението по какъв начин да бъдат удържани галопиращите цени на силата би трябвало да бъде на общоевропейско равнище, написа БНР.

Очаква се Чехия да предложи да бъде въведен таван на цените на природния газ, който се употребява за произвеждане на електрическа енергия. Не се изключва и разновидността за директна интервенция на пазарите.

За налагане на таван на цените на силата и преустановяване на обвързаността сред цените на тока природния газ се разгласи първо италианският министър председател Марио Драги, а през вчерашния ден и австрийският канцлер Карл Нехамер сподели, че тази полуда би трябвало да спре.

Чешкият министър председател Фиала предизвести, че Европа би трябвало да е подготвена за опцията да не бъдат обновени доставките на съветски газ по „ Северен поток ”, който стопира работа от 31 август до 2 септември за профилактика.

„ Определено е проблематично да включим силата в 7-ия пакет наказания, тъй като има предписание, което се съблюдава - наказателните ограничения би трябвало да имат по-голям резултат върху Русия, в сравнение с върху страните, които ги постановат. Има страни в Европа, които не могат да се отърват от енергийната взаимозависимост от Русия, даже и да работят интензивно за това. Трябва да имаме това поради ”.

На енергийна конференция в Норвегия изпълнителният шеф на Международната организация за енергетика Фатих Бирол съобщи, че Русия евентуално ще стартира да изгаря по-големи количества природен газ през идващите месеци, защото хранилищата ѝ към този момент са цялостни.

Въпреки предизвестията, че „ Газпром ” не е благонадежден снабдител Унгария води договаряния за второ за годината нарастване на доставките на съветско синьо гориво през „ Турски поток ”. Миналия месец Унгария контракти спомагателни 700 милиона кубически метра от Русия. Днес външният министър Петер Сиярто съобщи:

„ Харесва ви или не - продължаваме договарянията с руснаците за увеличение на газовите доставки за Унгария ”.

В Германия цените за електрическата енергия за 2023 година за първи път надвишиха 1000 евро за мегаватчас, а компанията „ Унипер ” - най-големият снабдител на газ в страната, изиска още 4 милиарда евро финансова помощ от държавното управление. Така общата сума, която Германия ще заплати, с цел да избави „ Унипер ” от поглъщане, е 19 милиарда евро.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР