Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС постигнаха по-рано

...
Министрите на енергетиката на страните членки на ЕС постигнаха по-рано
Коментари Харесай

Криза: ЕС настоя да свием потреблението на газ с 15%, Унгария отказа

Министрите на енергетиката на страните членки на Европейски Съюз реализираха по-рано през днешния ден единодушие по оферти от Европейската комисия проект за икономии на газ за интервала от август до март, ако доставките на синьо гориво от Русия спрат изцяло. Вижте какво планува този проект.

Преди началото на войната в Украйна 40 на 100 от газа, употребен в Европейски Съюз, идваше точно от Русия, предава Българска телеграфна агенция.

Ройтерс обобщава какво тъкмо да договорили министрите.

Всички страни членки би трябвало на доброволни начала да свият потреблението си с 15 на 100 по отношение на междинното им ползване за интервала 2016-2021 година

Намалението може да стане наложително при положение на изключителна обстановка, само че единствено в случай че 15 страни членки се съгласят на тази стъпка.

Европейска комисия може да предложи въвеждането на наложително стесняване, в случай че рисковете от липса на газ се усилят, или в случай че 5 страни членки изискат мярката да бъде задействана.

Отначало Европейска комисия предложи всички страни да възприемат наложителното 15-процентно понижаване на потреблението, само че редица страни, измежду които Испания, Полша и Гърция, се опълчиха на тази концепция.

Сделката планува редица изключения от така наречен наложително понижаване на потреблението на газ.

То не важи, да вземем за пример, за Ирландия и Малта, които не са свързани с европейските газопреносни мрежи, както и за балтийските страни, чиито електропреносни мрежи са свързани с Русия.

Държавите, които до август преизпълнят заложените от Европейски Съюз цели за запълване на газохранилищата, ще могат да понижат потреблението си с по-малко от 15 на 100. Това важи за десетина страни, измежду които и Германия, чиито газохранилища сега са запълнени на 66 % при заложена цел от 45 %.

Страните, които имат лимитирани благоприятни условия да изнасят газ за други страни от Европейски Съюз, също могат да изискат по-малко понижаване, само че при изискване, че изнесат толкоз газ, колкото могат. Това се отнася най-много за Испания, която не разчита на съветски доставки. Мадрид разгласи, че и да понижи потреблението си, това няма да помогне на другите страни членки.

До договорката се стигна след седмица договаряния и в началото опозиция от доста страни членки.

Гърция, да вземем за пример, разгласи, че няма потребност да понижава потреблението си, защото може да се оправи, при положение на прекъсването на съветските доставки.

Полша, която е без съветски газ от април, се опълчи на концепцията промишлеността в дадена страна да употребява по-малко газ, с цел да подкрепи други страни, които изпитват дефицит.

В края на краищата само Унгария отхвърли да одобри договорката, съгласно два европейски дипломатически източника.

Високопоставени чиновници на Европейски Съюз показват подозрения, че проектът ще подсигурява съществуването на задоволително газ за зимата. Те обаче бяха единомислещи, че е в полза на страните от Европейски Съюз да пестят газ за зимата даже и без Брюксел да ги задължава. Въпреки дългите месеци на свити доставки от Русия и рекордни цени, потреблението на газ в Европейски Съюз е намаляло с едвам към 5 %.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР