Министрите на енергетиката на Европейския съюз постигнаха съгласие за налагането

...
Министрите на енергетиката на Европейския съюз постигнаха съгласие за налагането
Коментари Харесай

Страните от ЕС се споразумяха за таван на цените на газа от 180 евро на мегаватчас

Министрите на енергетиката на Европейския съюз реализираха единодушие за налагането на таван на цените на прирордния газ. Решението идва след седмици на различия и диалози по тематиката, която разедини страните в блока, оповестява " Ройтерс ".

Мярката е следващият опит на страните да понижат цените на газа, които се покачиха, откакто Русия едностранно приключи по-голямата част от доставките си на газ за Европа. Министрите се съгласиха да вкарат ограничаване, в случай че цените надвишават 180 евро за мегават част за три следващи дни.

То ще може да бъде задействано от 15 февруари 2023 година, демонстрира документ, в който е разказана окончателната договорка. Тя ще бъде публично утвърдена от страните в писмен тип, след което ще може да влезе в действие.

През лятото европейската референтна цена за природен газ за малко се увеличи до близо 340 евро за мегаватчас - повече от три пъти по-висока от сегашната. Наложеният таван има за цел да управлява сходни скокове

Някои страни като Франция и Испания желаеха незабавно да вкарат ограничаване, с цел да защитят потребителите, само че други, измежду които Германия, Австрия и Дания, се притесняваха, че мярката ще отблъсне доставчиците на полутечен природен газ (LNG) от Близкия изток и други страни.

" Става въпрос за нашето енергийно бъдеще. Става въпрос за енергийната сигурност. Става въпрос за това по какъв начин да имаме налични цени ", съобщи в понеделник белгийският министър на енергетиката Тине Ван дер Стратен.

Първоначално ограничаването няма да се ползва за частни покупко-продажби с газ отвън енергийните тържища, макар че това може да бъде преразгледано след влизането му в действие.

Трима чиновници показват пред " Ройтерс ", че Нидерландия и Австрия са се въздържали при гласуването. И двете страни се опълчиха на ограничаването по време на договарянията, опасявайки се, че то може да наруши енергийните пазари в Европа и да заплаши енергийната й сигурност.

" Въпреки напредъка през последните няколко седмици, механизмът за промяна на пазара остава евентуално рисков. Продължавам да се тормозя от съществени разстройства на европейския енергиен пазар, от финансовите последствия и най-много от сигурността на доставките в Европа ", съобщи по-рано холандският министър на енергетиката Роб Йеттен.

Ограничението, което ще се въздейства и от цената на втечнения природен газ на международните пазари, ще се ползва минимум 20 работни дни, откакто влезе в действие. То обаче може да бъде автоматизирано деактивирано, в случай че цените паднат под 180 евро в продължение на три поредни работни дни.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР