Министрите на енергетиката на България и Румъния ще се срещнат

...
Министрите на енергетиката на България и Румъния ще се срещнат
Коментари Харесай

Министрите на енергетиката на България и Румъния се срещат в София на 5 май

Министрите на енергетиката на България и Румъния ще се срещнат в София на пети май, с цел да обсъдят усъвършенстване на двустранните газови връзки. Това заяви министър председателят Кирил Петков след диалог в Букурещ с румънския си сътрудник Николае Чука.

Минути преди 19:00 часа довечера приключи междуправителствената среща на министър председателите Петков и Чука, участва и европейският комисар по превоза Адина Валян.

Енергийната съгласуваност сред двете страни бе една от главните тематики в диалозите. Двамата министър председатели се договориха за експертно съдействие за усъвършенстване на свързаността и опциите за транспорт на природен газ както от България към Румъния, по този начин и назад.

Първото съглашение, което бе подписано през днешния ден, е за възобновяване на фериботната линия сред Русе и Гюргево и тя се чака да проработи още тази есен. Капацитетът ще е 40 тона и ще подкрепи трафика сред двете страни. Това ще се случи в миг, в който ще стартира ремонтът на българския сектор на „ Дунав мост “ с европейски средства.

Още един мост при Русе на Дунава и още 4 на други точки се планува да бъдат построени и това, както сподели еврокомисарят Валян, ще подкрепи Дунав да развие своя капацитет като най-голямата плавателна и обвързвана река в Европа, сходно на Рейн.

Още от срещата в Букурещ: На 5 май в София ще се организира среща на енергийните министри на България и Румъния. Приоритет за двете страни е поддръжката за Украйна, Молдова и Грузия – за участие в Европейски Съюз, още един акцент - влизане на България и Румъния в Шенгенското пространство. " Работно лято с действителни резултати през септември ", заключи най-после министър председателят Кирил Петков.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР