Министерството на земеделието възнамерява да организира конкурс за продуктивност на

...
Министерството на земеделието възнамерява да организира конкурс за продуктивност на
Коментари Харесай

Министерството на земеделието ще насърчава общини, развиващи животновъдството

Министерството на земеделието има намерение да провежда конкурс за работливост на всички млекодайни и месодайни породи и конкурс за общини, които спомагат оптимално за развиването на отглеждането на животни.

Това разгласи земеделският министър Кирил Вътев при откриването на 17-ото Национално ревю на животновъдите край сливенското село Мечкарево. В ревюто са показани над 500 елитни месодайни и млекодайни породи крави, овце, биволи, коне и български пастирски кучета, съобщи Българска национална телевизия.

До края на тази година Министерството на земеделието ще посочи критериите, с цел да може от идната година този конкурс да стане действителност. В момента се приготвя Закон за търговията с храни взаимно с Министерството на стопанската система и следва да бъдат препоръчани на Народното събрание промени в Закона за поземлените връзки.

" Пасищата да се дават предпочитано на животновъди и в случай че остане остатък тогава към този момент да се пускат на търгове, за който завоюва. Да, има проблем с пътя на земеделските производители до пазара. Ние го знаем доста добре, за това сега взаимно с Министерство на стопанската система приготвяме Закон за търговията с хранителни артикули, с цел да можем да отворим пътя. Водим диалози с други хора, да създадем български магазини единствено за районни артикули. Има задоволително положителни образци във Франция, Австрия, в Италия. Трябва да дефинираме тъкмо и ясно какво значи „ пресен артикул “ и примерно ето тук в Сливен в радиус от 20 километра това е „ пресен артикул “, сподели министър Вътев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР