Министерството на земеделието работи по дигитална карта за българските традиционни

...
Министерството на земеделието работи по дигитална карта за българските традиционни
Коментари Харесай

Подготвят дигитална карта на всички родни продукти и обичаи

Министерството на земеделието работи по цифрова карта за българските обичайни артикули, традиции и забележителности, като Местните инициативни групи (МИГ) ще имат основна роля в процеса.

Това заяви заместник-министърът на земеделието Георги Събев по време на спорен конгрес в Монтана за запазването на традициите в селските региони.

„ Местните инициативни групи имат основна роля в съхранението и съживяването на обичаи, традиции и артикули. Те от своя страна са с капацитет да станат мотор за локалното развиване “ означи още той.

„ Обичаи като нестинарството в Странджа да вземем за пример притеглят доста гости в един от най-слабо заселените райони на страната. България е извънредно богата на обичаи и многообразие и би трябвало да съумеем да свързваме забележителностите и прекарванията в селските региони, с цел да има спомагателен занаят в тези райони “ добави заместник-министърът.

Георги Събев разясни, че през интервала на използване на Стратегическият проект за развиване на земеделието и селските региони, методът ЛИДЕР ще има доста по-широко наличие и покритие, в сравнение с в този момент. И добави, че ще има 107 МИГ като до този миг те са били 64.

„ Редица дребни и междинни производители по-рядко съумяват да се класират, когато се отварят приеми по ограниченията от ПРСР. Точно по тази причина този метод е в директна помощ на локалните общности “, акцентира заместник-министърът.

По думите му сходни събития, които се провеждат в разнообразни области на страната, имат добавена стойност за производителите.

Те основават опция потребителите да се срещнат с продуктите на земеделските производители, от съответния район, да основат пряк контакт с тях и да оценят качествата на предлаганите артикули.

В последните години, селските региони са се трансформирали в туристическа дестинация и за задгранични гости.

„ Те са привлекателно място за отмора, където хората могат да се срещнат с присъщите традиции и обичаи както в бита, по този начин и в производството на аграрни артикули и кулинарни специалитети “, сподели в умозаключение Събев.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР