Министерството на земеделието предлага пари по доброволните застраховки Автокаско или

...
Министерството на земеделието предлага пари по доброволните застраховки Автокаско или
Коментари Харесай

Пари от застраховките за дом и кола да отиват за покриване на щети в земеделието, предвижда нов закон

Министерството на земеделието предлага пари по доброволните застраховки " Автокаско " или имуществените застраховки против пожар да отиват за погашение на вреди от бедствия по продукцията на аграрни производители, оповестява " Медиапул ". Концепцията за нов Закон за предварителна защита от естествени бедствия и неподходящи климатични събития в земеделието е препоръчана за публично разискване. От Асоциацията на българските застрахователи обаче се оповестиха срещу концепцията.

Агенция " Борба с градушките " ще се занимава със обезпечаване

Идеята на ръководеното от Румен Порожанов министерство е да се сътвори нова държавна компания, която да събира от застрахователите вноски, след което да ги разпределя като компенсации на фермерите, претърпели вреди върху продукцията си поради естествени бедствия. Тя ще бъде основана посредством трансформиране в държавно дружество на сегашната Изпълнителна организация " Борба с градушките ".

За да се случи всичко това, законът ще задължи земеделските производители и застрахователните компании да вършат отчисления в бъдещата държавна компания. Фермерите ще би трябвало да вършат годишни наложителни вноски за обработваема земя и трайни насаждения. Единствено притежателите и ползвателите на пасища, мери и ливади няма да вършат вноски.

От своя страна застрахователите ще заплащат наложителна вноска, в случай че измежду предлаганите от тях услуги са " Автокаско ", застраховка за " Пожар и естествени бедствия ", както и застраховка за " Други вреди на имущество ".

Според Асоциацията на българските застрахователи бъдещата държавна компания би трябвало да има лиценз, с цел да прави сходна активност. За подобен обаче не е упоменато нищо в концепцията. Лицензът е необходим, защото на предприятието ще се вмени активност, която всъщност е застрахователна.

Поскъпване на застраховките

От асоциацията акцентират, че огромна част от по-големите земеделци рядко харчат пари за застраховка на продукцията си. Именно поради това е странна концепцията пари от доброволните застраховки да отиват за незастраховани лица.

" Подобна мярка действително би довела до нарастване на цената на имуществените застраховки и на застраховки " Каско " на МПС, без да увеличи предстоящите компенсации на застрахованите лица, което считаме за незаслужено ", показва в позицията си Асоциацията на българските застрахователи и акцентира, че в сходна концепция няма финансова логичност.

Алтернативното решение

Браншовата организация предлага опция - да се сътвори пул за селскостопанско обезпечаване. Така ще може да се защитят всички аграрни площи от всевъзможен вид опасности, а освен от градушки.

" При основаване на осигурителен пул финансирането на превантивната активност може да се прави при изискванията на застраховането, а не с държавни средства ", акцентират от асоциацията.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР