Министерството на земеделието обмисля да забрани пръскането през деня на

...
Министерството на земеделието обмисля да забрани пръскането през деня на
Коментари Харесай

Забраняват пръскането през деня с опасни за пчелите пестициди

Министерството на земеделието обмисля да забрани пръскането денем на ниви с пестициди, рискови за пчелите, с цел да се понижи отравянето им. Това излиза наяве от отговор на министър Десислава Танева на депутатски въпрос. Става въпрос за артикули за растителна отбрана със знак SPe8, който значи " рисково за пчели ".

Създадена е работна група, която разисква изменение и допълнение на Наредба 13 от 2016 година за опазването на пчелите и пчелните фамилии от отравяне, се споделя в отговора на Танева. От 15 март 2020 година в регионалните дирекции по сигурност на храните ще има дежурни инспектори, в това число и в почивните дни, които ще са разполагаем при сигнали за нерегламентирани третирания с артикули за растителна отбрана.

На уеб страницата на БАБХ има оповестен указател на издадените позволения за използване на артикули за растителна отбрана посредством въздушно напръскване, както и лист на позволените за стартиране на пазара и приложимост артикули за растителна отбрана по съдържащи се в тях дейни субстанции.

Предвижда се и правенето на по-лесна процедура при регистрацията на биопестицидите. 2020 година е оповестена за година на растителната отбрана и в част от мероприятията е включено образование на земеделските стопани, ползващи артикули за растителна отбрана. От министерството декларират, че са подхванати ограничения за внедряване на електронна платформа за обявяване на идни третирания на земеделските площи с артикули за растителна отбрана, което е едно от главните претенции на пчеларите. Също по този начин законодателни начинания, които да залегнат в Наказателния кодекс, ще криминализират противозаконния импорт и продажбата на пестициди за растителна отбрана.

Мерките за запазване на пчелите ще включват и залесяване на 23 хиляди дка единствено с медоносни типове, както и акредитация на държавна лаборатория, която да изследва умрели пчели за съществуване на останки от пестициди.

Преди няколко седмици на съвещание на Европарламента депутатите настояха за въвеждането на наложителни цели на Европейски Съюз за потреблението на пестициди и за възбрана на производството, продажбата и потреблението на всички пестициди, учредени на неоникотиноиди.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР