Министерството на земеделието изнесе първата официалната статистика за средните добиви

...
Министерството на земеделието изнесе първата официалната статистика за средните добиви
Коментари Харесай

Близо милион тона по-малко пшеница тази година

Министерството на земеделието изнесе първата формалната статистика за междинните добиви от декар, а данните, съпоставени с предходната година, са мощно притеснителни.

И при трите съществени есенни култури - пшеница, ечемик и рапица, стопаните са прибрали с по 100 кг от декар по-малко по отношение на реколтата от 2021 година

Тревога буди и положението на пролетните култури, които поради сушата няма да обезпечат естествени приходи на стопаните, а това на фона на гневното повишаване на суровините не вещае естествен старт за новата стопанска година, разяснява sinor.bg.

Окончателните данни за пшеницата към 31 август т. година демонстрират, че реколтата е в размер на 6,3 милиона тона, при 7,1 млн. т през предишното лято. Средните добиви от декар са паднали до 525 кг от декар, при цели 637 кг през лятото на предходната година.

Прибраният ечемик към края на август е 617 567 т, със междинни добиви от 498 кг от дка, което е съвсем със 100 кг по-малко от 2021 година, когато добивите са били 588 кг от декар.

Спадът при рапицата е малко по-слаб. Ожънатото маслодайно семе е в размер на 131 084 т, като от декар са прибрани по 226 кг. През предишното лято тези количества са били 284 кг от декар.

Съвсем в ранен стадий е жътвата и на царевицата, само че там към момента са прибрани дребни количества - от общо засетите 527 261 декара, са прибрани царевиците от 1 705 дка. Средният рандеман е 442 кг, при 582 кг от декар през 2021 година В положителни години от декар се жънат сред 780 кг и един звук, според от сортовете, разясняват хора от сектора.
 

 
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР