Министерството на земеделието и лозаро-винарския сектор ще търсят заедно начини

...
Министерството на земеделието и лозаро-винарския сектор ще търсят заедно начини
Коментари Харесай

Министерство на земеделието и лозаро-винарския сектор в диалог за начини за подпомагане на отрасъла

Министерството на земеделието и лозаро-винарския бранш ще търсят дружно способи за подкрепяне на бранша в къси периоди. Това стана ясно по време на срещата сред заместник-министърът на земеделието Стефан Бурджев и представители на лозаро-винарския бранш. В полемиката участваха инж. Красимир Коев, шеф на Изпълнителна дирекция по лозата и виното и специалисти от министерство на земеделието.

По време на диалозите бяха разисквани техните претенции за изключително подкрепяне за отчасти покриване на оборотните средства за осъществяваната активност. Бяха изложени проблемите пред които е изправен сектора, дължащи се на затруднените стопански процеси. Дискутирани бяха опциите, от които могат да се възползват гроздопроизводителите при осъществяване на своята нормална активност, тъй че да се компенсира задълбочаващата се разлика сред разноските и приходите от лозарство. Поставен бе и въпросът за връзките с комерсиалните веригите.

Постигнато бе единодушие да бъдат прегледани опциите за прецизиране на подпомагането по КОВИД мярката по линия на държавните помощи към производителите на винено грозде, които се подкрепят по СЕПП, потвърдили са годишна продукция и реализация на продукцията.

Обсъдени бяха опциите за подкрепяне, които ще бъдат предоставени със Стратегическия проект 2023-2027.

Представен бе и обнародвания през днешния ден Делегиран правилник (ЕС) 2022/467 на Комисията от 23 март 2022 година за даване на изключителна помощ за пригаждане на производителите в селскостопанския бранш, в това число производителите на винено грозде. С регламентa се планува даване на финансова помощ в размер на 500 млн. евро, които да бъдат разпределени межди всички страни членки за превъзмогване на следствията от усложнената обстановка в Украйна. Държавите членки следва да разпределят помощта въз основа на справедливи и недискриминационни критерии, които регистрират степента на разстройствата на пазара в другите браншове. Държавите членки са задължени да нотифицират до 30 юни изложение на ограниченията, критериите, равнището на подкрепяне, обосновката за разпределение на помощта сред другите браншове, плануваното влияние на ограниченията и методите за инспекция, че то е реализирано. Помощта би трябвало да бъде изплатена до 30 септември 2022 година, като може да бъде кумулирана с друга поддръжка, финансирана от ЕФГЗ и ЕЗФРСР.

Повдигнат бе въпрос и за опциите за корекцията на размера на подпомагането по обвързаната поддръжка за десертно грозде.

Предстои да се организира среща, на която ще бъдат разисквани опциите за ориентиране на подкрепяне към бранша.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР