Министерството на земеделието и храните ще настоява да се запази

...
Министерството на земеделието и храните ще настоява да се запази
Коментари Харесай

Министър Вътев: Подпомагането на сектор „Тютюн“ с преходна национална помощ трябва да продължи

Министерството на земеделието и храните ще упорства да се резервира преходната национална помощ за бранш „ Тютюн " поради общественото и демографско значение на тази мярка. Това сподели министърът на земеделието и храните Кирил Вътев пред Консултативния съвет по тютюна, който се организира в Министерство на земеделието и храните. Помощта е ориентирана към обезпечаването на поддръжка за фермерите, с цел да имат те опция да влагат в опция на производството, която да е сполучлива на пазара, разяснява министър Вътев.

„ Ще спомагаме на тютюнопроизводителите, като задачата на преходната национална помощ е да обезпечи преход към друго произвеждане ", разяснява заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев.

Преходната национална помощ за бранша е с намаляващ бюджет с по 5% годишно. Референтният интервал 2007-2009 година бе изменен на 2016-2018 година Всеки аграрни собственик показва еднократно при заявяването на схемата една желана година от референтния интервал, за която потвърждава изкупените количества за установяване на подпомагането.

Представителите на браншовите организации желаеха за 2023 година преходната национална помощ за бранша да бъде в размер на 71 млн. лева и предложиха изчислени от тях ставки по сортовите групи. Те бяха осведомени, че окончателният размер на подпомагането ще бъде одобрен със Закона за държавния бюджет за 2024 година Консултативният съвет гласоподава при възможна смяна в сумата за поддръжката поисканите от производителите ставки да бъдат преизчислени при опазване на същото процентно съответствие по отношение на настоящето им искане.

По оперативни данни на Министерство на земеделието и храните през 2023 година са засети 2 282 ха с ориенталски тютюн или с 22,6% повече по отношение на 2022 година Произведени са 3 411 т, което е растеж от 33,5%, а междинният рандеман от декар е повишен с 8,7% до 150 кг.

Засетите площи с Вирджиния са 431 ха или с 26,7% по-малко спрямо миналата година. Продукцията е 373 т или понижение с 22,3%, при повишен междинен рандеман с 26,1 на 100 до 116 кг/дка. Площите за реколтиране с Бърлей са 140 ха тази година или 20,9% по-малко по отношение на 2022 година Обраното количество е с 18,8% по-малко или 267 т при 3,2% растеж на междинния рандеман до 192 кг/дка. Към 5 октомври 2023 година в Регистъра на тютюнопроизводителите са вписани 7374 производители.

Браншовите организации обявиха, че главните проблеми в бранша са дефицитът на работна ръка при по-едрите производители, както и неналичието на последователност сред поколенията при междинните и дребните стопани. Те предложиха за 2023 година тютюнът да бъде включен по схемата de minimis, като акцентираха, че приблизително обработват по 1,5 ха. „ Нашето предложение е никой в бранш „ Земеделие " да не бъде изключен от de minimis, при изискването да бъдат подкрепени най-малките, които не са получили нищо по друга мярка или намеса ", уточни министър Вътев.

На съвещанието бяха показани новите правила за организацията и активността на Консултативния съвет. За браншовите организации на производителите на недопечен тютюн е въведено условието да са регистрирани като юридическо лице с нестопанска цел по Закона за юридическите лица с нестопанска цел, да са правили са активност в последните 3 години, членовете им да са не по-малко от 100 тютюнопроизводители и да показват годишна информация за членския състав към 30 юни на съответната година.

В идващите пет години нашето земеделие би трябвало да върви към генерално преструктуриране с артикули, които могат да бъдат сполучливи на пазара и с висока добавена стойност, съобщи в умозаключение министър Вътев.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР