Министерството на земеделието, храните и горите представи първите проекти на

...
Министерството на земеделието, храните и горите представи първите проекти на
Коментари Харесай

МЗХГ представи първите проекти на мерки за новата ОСП

Министерството на земеделието, храните и горите показа първите планове на ограничения за новата Обща селскостопанска политика пред над 100 представители на сектора и необятната общност. Това стана по време на видеоконферентно съвещание на Тематичната работна група (ТРГ) за създаване на Стратегически проект за развиване на земеделието и селските региони за интервала 2021 - 2027 година

Проектите на ограничения са ориентирани към биологичното произвеждане, необлагодетелстваните региони, стартовата помощ за млади аграрни стопани, подпомагането на дребни стопанства, както и вложения в стопанствата, преработката на селскостопански артикули и неземеделските действия, осведомиха от ведомството.



"Управляващият орган на Програмата за развиване на селските региони показва визията си за необятна полемика, която в по-напреднал стадий ще актуализираме и уточняваме в подробност. Идеалният случай за работа е да разполагаме с финални бюджет, законодателство и правилник за Стратегическия проект, само че договарянията на равнище Европейски Съюз вървят постепенно и всяка държава-членка програмира в такава обстановка ", сподели заместник-министърът на земеделието, храните и горите доктор Лозана Василева по време на ТРГ.

Тя посочи нуждата от присъединяване на браншовите организации при създаването на ограниченията в новия програмен интервал, които да отразяват спецификите и потребностите от подкрепяне на българското земеделие. Д-р Василева показа създадените планове на интервенции, както и обяснение и информация за логиката на програмирането им.

По време на съвещанието, заместител -министърът акцентира и нуждата от взимане под внимание на научените уроци от използването на настоящата и предишна стратегия. Тематичната работна група дискутира подпомагането на биологичните производители. Целта е да се покрият разликите в спомагателните разноски и пропуснатите доходи при биологичния метод на развъждане на земеделската продукция, съпоставени с стандартните способи на произвеждане. Предлага се въвеждане на условие, при което след приключване на преходните интервали, годишно да се ревизира съществуването на издадени документи за биологична продукция.

Предложението в плана за мярката "Плащания за естествени или други характерни за региона ограничавания " е продължаването на трите ограничения НР1, НР 2 и НР 3. Предвижда се при декларирани непрекъснато затревени площи (ПЗП) да се предлага диференциран метод за подкрепяне съгласно това дали в стопанството на претендента се отглеждат или не се отглеждат животни. Браншът поддържа препоръчаната визия на Управляващ орган по показания план на мярка. Обсъдено беше подпомагането на млади и дребни аграрни стопани под формата на грант при положение, че стопанството им е до 20 000 евро СПО.

Безвъзмездното заплащане ще е в размер на 100 % грант, който да бъде наличен от по-голям брой аграрни стопанства по по-лесен и наличен метод на кандидатстване. Дискутирано бе стопанствата над този размер да имат опция за капиталова поддръжка, която да послужи за тяхното модернизиране и разгръщане. При поддръжката за капиталови действия в земеделските стопанства Министерството предлага земеделските производители да са били регистрирани минимум 36 месеца преди кандидатстване. Целта е финансовата помощ да бъде ориентирана към съществуващи аграрни стопанства, които са натрупали опит и потенциал да изпълнят капиталово желание. Така те ще имат опция да се развиват, да бъдат устойчиви и да се модернизират.

По отношение на вложенията за преправка на селскостопански артикули се предлага, претендентите дребни и междинни предприятия (МСП) и аграрни стопани също да имат история на своята активност. Инвестиции за неселскостопански действия в селските региони ще бъдат ориентирани към аграрни стопани и микро предприятията, които са главен източник на растежа и основаването на повече работни места.

В обсега на интервенцията физическите лица са възможни за подкрепяне единствено за вложения в неземеделски действия, които са ориентирани към развиване на занаяти. Дискутирана бе тематиката, за основната роля на финансовите принадлежности при подкрепяне на селското стопанство. Предложено бе на разискване финансовото подкрепяне да бъде допълвано и опция за съчетание с заеми, които да бъдат отпускани от Държавен фонд "Земеделие ".
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР