Министерството на земеделието е в комуникация с Европейската комисия за

...
Министерството на земеделието е в комуникация с Европейската комисия за
Коментари Харесай

Забраняват с наредба растителните мазнини в млечните продукти

Министерството на земеделието е в връзка с Европейската комисия за регистрация на българските артикули за предпазено географско напътствие. Това съобщи на празника на горнооряховския суджук министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов.

Той разгласи, че към десетина производители на артикули са подали документи и чакат мнение преди приключване на крайните периоди.

„ Има закъснение поради непостъпила още преди 10 година цялостна документи в регистрите на МЗГХ. Сред изчакващите утвърждение артикули са бялото саламурено сирене, кашкавалът и киселото мляко ”, сподели Порожанов.

Министърът разяснява, че в развой на разработка е Наредбата за съществуването на минимално количество месо в другите месни артикули.

„ Предстои издание на Наредба за млечните артикули, посредством която ще бъде неразрешено потреблението на растителни мазнини в производството. Тя ще влезе в действие през втората половина на юли. Тези производители, които не извършват условията на наредбата ще минат в групата на производителите на имитиращи артикули и няма да се водят млечни производители ”, посочи Порожанов.

Той добави, че контролът ще се реализира от особено звено от МЗГХ и с изключение на инспекция на документите, се планува и образен надзор и проби. Актовете ще бъдат издавани от БАБХ, а на нарушителите ще им бъде отнеман лицензът за произвеждане на млечни артикули.

При визитата си в Горна Оряховица министър Порожанов осведоми още, че МЗГХ упорства за промени в Закона за земята, който влезе в действие от 22 май тази година. Поводът е оповестената от зърнопроизводителите протестна подготвеност поради неспособност да спазят периода до 22 юни за подаване на новите заявления за договорите за наем над една година.
“Тези добавки в Народното събрание за вписване на нотариални заверки на договорите с отдаване чартърен е несериозно. Не мога да кажа, че Народното събрание е приел несериозно решение, само че то е неизпълнимо. Вече съм подготвил писмо до Земеделската комисия ”, акцентира министър Порожанов.

Той разяснява, че от МЗГХ оферират да се удължи срокът и да се редуцира обсега на договорите, които би трябвало да бъдат в допълнение нотариално заверени, само че единствено там, където няма притежатели.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР