Министерството на здравеопазването подписа нов двугодишен договор за доставката на

...
Министерството на здравеопазването подписа нов двугодишен договор за доставката на
Коментари Харесай

С 60 милиона лева от бюджета: Осигуриха ваксини за 2...

Министерството на опазването на здравето подписа нов двугодишен контракт за доставката на ваксини на обща стойност 60 милиона лв.. Това стана директно преди коледните празници. С него властта подсигурява по-голяма предвидимост и непоклатимост на доставките. „ В момента са доставени всички декларирани количества по договорите, което основава обезпеченост и сигурност при осъществяване на Националния имунизационен календар. Количества ваксини регулярно се разпределят на Регионалните здравни инспекции или непосредствено на общопрактикуващите лекари за обгръщане на подлежащите лица “, осведомят от пресцентъра на Здравното министерство.

Според настоящия Имунизационен календар в България у нас се организират наложителни профилактични имунизации и реимунизации на избрана навършена възраст. Всички новородени се ваксинират с ваксина против туберкулоза (БЦЖ) и против хепатит Б до изписването им от родилния дом, а от втори, трети и четвърти месец децата се имунизират против дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце вид Б инфекции и пневмококови инфекции, както и против хепатит Б, в случай че имунизацията против хепатит Б е в състава на многокомпонентна ваксина. Ако не е в състава, втора доза се ползва от първия месец и трета доза от шестия месец, а сред 7- и 10-месечна възраст на децата без белег от БЦЖ имунизацията в родилния дом се слага БЦЖ ваксина след негативна туберкулинова проба. Последната наложителна имунизация е от тринадесетия месец - комбинирана ваксина против морбили, рубеола и паротит.

От Министерство на здравеопазването акцентират, че при всички здравноосигурени лица с определен персонален доктор наложителните имунизации и реимунизации, се правят от персоналния доктор и са безвъзмездни за пациента. За всички останали - наложителните имунизации и реимунизации могат да бъдат осъществени гратис в имунизационния кабинет на всяка Регионална здравна ревизия на територията на регионалните градове. Проблем обаче си остава доставката на ваксини против грип, които не са наложителни. Заради неналичието им през ноември в аптечната мрежа у нас доста хора се принудиха да си внасят от прилежаща Турция, където са по-евтини, а други се отхвърлиха да се ваксинират.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР