Министерството на здравеопазването не само няма да отмени, а ще

...
Министерството на здравеопазването не само няма да отмени, а ще
Коментари Харесай

Забраната за износ на инсулин се удължава, МЗ обвини търговците на едро за дефицита

Министерството на опазването на здравето освен няма да анулира, а ще удължи до края на март 2024 година възбраната за експорт на инсулинови медикаменти - макар натиска от страна на търговците за преустановяване на мярката.

Здравният министър Христо Хинков разгласи за " пресилена драма " медийните сигнали за дефицит на лекарства.

Заместникът му Илко Гетов заяви, че има 3 инсулинови артикули, коитоса със закъснение, отвод за доставка или нередовни доставки в 2/3 от всички области в България.

Най-търсеният от тях " Тресиба " обаче демонстрира съществуване на съвсем 22 000 опаковки в страната към 23 февруари, което представлявало нужното количество на пациентите за три месеца напред.

Проблемът, съгласно него, е в търговците на едро, които не зареждат задоволително от тези опаковки, с цел да посрещнат потребностите на аптеките.

Към 23 февруари са открити единствено 383 опаковки " Тресиба " в търговците на едро в цялата страна, до момента в който в склада на притежателя на разрешението за приложимост (т.е. представителя на произоводителя на лекарството) тези опаковки са над 21 хиляди.

" Проблемът с неналичието на инсулин и други медикаменти в аптеките е заради незадоволително положителната работа на търговците на едро ", сподели Гетов. " Тя се показва в това, че не доставят безотказно всички аптеки, които са се обърнали към тях. Не поддържат задоволителни количества в наличност. Ако зависи от мен, ще има наказания (за тези търговци) ".

Той прикани хората да разказват в детайли в кои аптеки са им отказали продажба на медикамент, като уточни, че те са длъжни да обезпечат изчезнало лекарство в 24-часов период. Същият е и срокът, в който търговецът на едро би трябвало да зареди аптеката.

Гетов разгласи, че сигналите от жители за липса на инсулинови медикаменти през системата на Здравното министерство са намаляли от 12 през октомври 2023 година до 2 през февруари 2024.

Според него - възбраната за експорт на тези артикули е посочила, че работи.

" Ще продължим да удължаваме периода на възбраната, тъй като и едно недоволство от дефицит да има, за нас това е сериозен сигнал ", сподели още той.

До 15 март се чака и Народното събрание да стартира разискване по оферти на Министерството за измененията във формулата, по която се пресмята по кое време наличностите на медикаменти са прекомерно ниски, с цел да се позволява изнасянето им от България. Тези ремонти са изпратени до Европейската комисия.

Прагът за нужни количества, под които ще се вкарва възбрана за експорт, се трансформира от 65% осигуреност за 6-месечен период на 100% осигуреност за едногодишен период.

·
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР