Министерството на здравеопазването /МЗ/ направи отчет на дейността си за

...
Министерството на здравеопазването /МЗ/ направи отчет на дейността си за
Коментари Харесай

Здравното министерство се отчете за периода септември - декември

Министерството на опазването на здравето /МЗ/ направи доклад на активността си за интервала септември - декември 2021 година Отчетът е оповестен на интернет страницата на Министерство на здравеопазването. През този интервал Министерство на здравеопазването и НЗОК са основали условия за обособяването на коронавирус зони в лечебните заведения за извънболнична помощ, като сега в страната те са над 115, е посочено в доклада. В коронавирус зоните се обслужват пациенти, без значение от здравноосигурителния им статус, а прегледите, проучванията и медикаментите се заплащат от НЗОК.

За да се обезпечи достъп до медицински грижи в изискванията на пандемия от COVID-19 за нуждаещите се, е основана организация за преструктуриране на лечебните заведения за откриване на болнични кревати, в това число и за деца, със и без COVID-19; за разпределението на лекарства за лекуване на коронавирусната зараза, моноклонални антитела и О2 в болниците; за реализиране на ефикасен надзор по спазването на противоепидемичните мерки; за разбор на смъртността в съответните области и други

Изготвен е План за деяние за интервала 2022 - 2024 година към Приоритет 12 " Здраве и спорт " на Националната стратегия за развиване: БЪЛГАРИЯ 2030. Програмата е рамковият стратегически документ на България, който дефинира визията и общите цели на политиките за развиване във всички браншове на държавното ръководство. Изготвен е и Годишен отчет за 2020 година за положението на здравето на жителите и доклад за осъществяването на Националната здравна тактика 2020. Продължава работата по правене на Национален антираков проект, в който ще бъдат планувани ограничения за предварителна защита, ранно разкриване, диагностика, лекуване и възстановяване на качеството на живот на пациентите.

В доклада са посочени още действия, осъществени от Министерство на здравеопазването в интервала - работа по планове, смяна в метода на специализация на лекари, продължение на процеса по деинституционализация и закриване на домовете за медико-социални грижи за деца, заповеди за разрешаване на нови медицински действия, дейности за доставка на ваксини против COVID-19, основаване на опцията за използване на зелен документ за допускане на разнообразни публични места и осъществяване на действия, както и за работа в приюти, лечебни заведения за болнична помощ и домове за остарели хора и други, засилен надзор.

За първи път в страната са планувани целенасочени вложения за построяването на система за оказване на незабавна здравна помощ по въздуха, се показва още в документа. Предвидено е основаване на 10 мозъчно-съдови центрове за диагностика и ендоваскуларно лекуване на мозъчно-съдовите болести, оборудвани с най-съвременната здравна инсталация.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР