Министерството на здравеопазването (МЗ) даде крачка назад за задължителните електронни

...
Министерството на здравеопазването (МЗ) даде крачка назад за задължителните електронни
Коментари Харесай

Крачка назад за задължителните е-рецептите

Министерството на здравеопазването (МЗ) даде крачка обратно за наложителните електронни предписания за антибиотици и медикаменти за диабетици след 10 дни безпорядък в издаването и осъществяването им. 

Като младеж, който прави всичко през телефона си, се радвах на електронните предписания... до момента в който не се наложи да купя АБ на детето си

Хартиените предписания се връщат, само че единствено за незабавните медици, предложиха от Министерство на здравеопазването в опит да тушират недоволството на пациентите в сезона на вирусите. Мярката ще е краткотрайна – до 1 март следващата година.

Те ще могат да изписват медикаменти и на книжен притежател

При такава рецепта фармацевтът ще би трябвало да ревизира дали медикът попада в листата на работещите в незабавните центрове и едвам тогава ще може да я обслужи.

Предложението е обвързвано и с проблемите, които имат лекарите в отдалечените региони, които са свързани с неприятна интернет връзка и с неналичието на устройства, на които предписанието да се издаде. 

До края на годината се чака 1,3 млн. ваксини за COVID-19 да дойдат в България, сподели съветникът на здравния министър

Реакциите на това предложение са смесени – някои лекари поддържат, само че други считат, че не е работа на незабавните медици да лекуват положение, които не са животозастрашаващи.

Вече 13 години доктор Бойко Господинов е доктор в пернишката незабавна помощ. Казва, че постоянно пациенти, изключително родители на дребни деца, ги викат за вируси.

Работата на незабавните медици е да оказваме незабавна помощ, а не да вършим съвещания у дома. Представете си и още нещо – викат ни през нощта. Пишем рецепта, и по какъв начин ще я изпълнят? В Перник няма нито една денонощна аптека “, пита доктор Господинов.

Те вършат това с обяснението, че предписаният медикамент липсва, настояват от БЛС

Той припомня, че не е задоволително да се изпише лекарство, би трябвало да се наблюдава и неговото деяние.

От опазването на здравето министерство не чакат, че частичното връщане на белите предписания ще затрудни работата на незабавните медици. Идеята занапред ще се разисква. Ако се одобри, е допустимо да влезе в действие към края на ноември.

Министерство на здравеопазването обмисля да даде опция за определяне на антибиотици на хартия само на незабавните медици

За 10 дни от въвеждането на наложителна електронна рецепта за избрани медикаменти са издадени са над 181 000 наставления. 60% от тях са изпълнени. 13 000 са анулирани, което е към 7%.

Възможността за подмяна с артикул със същата дейна съставна част, което стана и мотив за спор сред лекари и фармацевти , е дадена при под 1/4 от предписанията.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР