Министерството на вътрешните работи отчете завишена административно-наказателна дейност за нарушителите

...
Министерството на вътрешните работи отчете завишена административно-наказателна дейност за нарушителите
Коментари Харесай

МВР официално призна, че 50% от глобите не може да събере

Министерството на вътрешните работи регистрира повишена административно-наказателна активност за нарушителите на пътя от началото на тази календарна година, само че ниска събираемост на санкциите, наложени на водачи. По данни на основния секретар на Министерство на вътрешните работи Петър Тодоров, изнесени по време на днешното му присъединяване в съвещание на парламентарната Комисия по превоз, съвсем половината от наложените парични наказания на нарушилите закона водачи остават несъбрани, заради тромави процедури.

„ От началото на годината досега, вследствие на повишената административно-наказателна активност, имаме над 960 хиляди издадени актове, фишове и електронни фишове. Огромен е казусът с бързото и елементарно връчване на тези актове. Процедурата по връчването им е тромава. Пишат се актове, след това наказателни постановления, които би трябвало да се връчват персонално на лицето, което през това време може да си е сменило даже адреса, без да се означи това. Понякога се получава едно безпределно отсрочване, вследствие на което по близо 50% от издадените административно-наказателни документи не съумяват да се съберат санкциите “, изясни пред депутатите основен комисар Тодоров.

Той уточни, че този проблем поражда възприятие на безотговорност в нарушителите и прикани народните представители да помислят върху възможни законови промени, които биха опростили и улеснили системата за връчване и следващо събиране на санкциите.

Ако има неплатени санкции, да не може да премине през годишен механически обзор, сочи едно от предложенията на Министерство на вътрешните работи.

Главен комисар Тодоров регистрира още над 3600 досъдебни производства за първите четири месеца на актуалната година, формирани против водачи, хванати да карат след приложимост на алкохол с проба над 1,2 промила или след приложимост на наркотични субстанции. Друго предложение на Министерство на вътрешните работи е отводът на водачи да бъдат тествани за алкохол и опиати да бъде инкриминирано действие.

Сред ограниченията, за които Министерство на вътрешните работи смята, че ще доведат до понижаване на пътните произшествия, бяха посочени още: понижаване на оптималната позволена скорост на автомагистралите от 140 км/ч на 130 км/ч; в някои градски зони позволената оптималната скорост да бъде понижена на 30 км/ч; разширение на обсега на видеонаблюдението и други.

Друг проблем с пътната сигурност, регистриран пред депутатите от страна на основния секретар на Министерство на вътрешните работи, бе обвързван с подготовката на младите водачи. Шофьорите с до две години стаж зад кормилото генерират 15% от нарушаванията, сочат данните, изнесени по време на съвещанието.

Главен комисар Петър Тодоров бе изслушан в парламентарната комисия по превоз дружно с други представители на институциите, имащи отношение към пътната сигурност, съобщи Българска телеграфна агенция.
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР