Министерството на вътрешните работи (МВР) отказва да каже дали убитият

...
Министерството на вътрешните работи (МВР) отказва да каже дали убитият
Коментари Харесай

МВР пази в държавна тайна дали Нотариуса е бил сътрудник на полицията

Министерството на вътрешните работи (МВР) отхвърля да каже дали убитият Мартин Божанов-Нотариуса е бил нещатен помощник към ведомството. Според институцията разкриването на тази информация ще е закононарушение, защото тя съставлява държавна загадка. Това излиза наяве от прессъобщение, публикувано от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи във връзка въпросите към Божанов.

" Във връзка с нестихващите опити за погрешни внушения и злепоставяне на Министерството на вътрешните работи във връзка с изказвания за съзнателно избягване на отговора дали Мартин Божанов е бил нещатен помощник на Министерство на вътрешните работи, безапелационното мнение е дефинирано в Приложение № 1 т. II. 3 и 5 към член 25 от Закона за зашита на класифицираната информация. Дали едно лице Е ИЛИ НЕ Е непринуден помощник на органите на Министерство на вътрешните работи съставлява ДЪРЖАВНА ТАЙНА по смисъла на Закона ", показват от там.

Парламентарната комисия, която проверява дейностите и мрежата към Божанов към този момент попита публично Министерство на вътрешните работи дали убитият е бил помощник на полицията. Отговор обаче няма - както формален, по този начин и всекидневен.

Още през февруари арбитър Владислава Цариградска от Плевенския областен съд съобщи, че Нотариуса е бил скришен помощник на Министерство на вътрешните работи. На последното съвещание на парламентарната комисия депутатът от ПП-ДБ Ивайло Мирчев също сподели, че Нотариуса евентуално е бил конфиденциален помощник на Трето районно полицейско ръководство в София.

Министерство на вътрешните работи отхвърля да каже дали Божанов е помагал на ведомството, само че вместо това взема решение да отговори на различен въпрос. Ведомството пусна заповедта за назначението на брачната половинка му Гергана Грънчарова в ГДБОП.

" В отговор на постоянно изтъквания укор кой и по кое време е назначил брачната половинка на Божанов в структурите на Министерство на вътрешните работи прилагаме копие от заповедта за нейното назначение ", се споделя в прессъобщението.

От оповестената фотография излиза наяве, че Грънчарова е била назначена в ГДБОП със заповед за назначение на стажанти от 19 май 2021 година Тя е подписана от Бойко Рашков във времето, в което той е длъжностен вътрешен министър в кабинета на Стефан Янев. Заповедта е издадена 7 дни след неговото публично стъпване в служба.

Назначаването на въпросните стажанти, измежду които е и брачната половинка на Нотариуса, е станало след конкурс. Той обаче е разгласен и се е провел преди Рашков да стъпи в служба - през ноември 2020 година, когато Министерство на вътрешните работи се оглавява от Христо Терзийски.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР