Министерството на вътрешните работи е поискало Националната агенция по приходите

...
Министерството на вътрешните работи е поискало Националната агенция по приходите
Коментари Харесай

АЕЖ: МВР изпраща НАП срещу бития на протестите журналист Димитър Кенаров

Министерството на вътрешните работи е поискало Националната организация по приходите да направи и инспекция на журналиста Димитър Кенаров, който се оплака, че е станал жертва на полицейско принуждение, до момента в който отразява антиправителствените митинги в центъра на София на 2 септември предходната година.

Новината оповестиха от (АЕЖ), като показват, че мотивът е делото, което той води против противозаконния си арест.

В началото на октомври журналистът и юристът му Стоян Мадин внесоха в Софийската градска прокуратура сигнал за нанасяне на телесна щета и закононарушение по работа. До това се стигна, откакто месец по-късно към момента нямаше обявени резултати от вътрешната инспекция в Министерство на вътрешните работи по проблема.

Защо Национална агенция за приходите

От АЕЖ-България показват, че на 22 април тази година Министерство на вътрешните работи е поискало от съда да изиска информация от Национална агенция за приходите дали са внасяни „ съответните налози, здравни и обществени осигуровки” от Димитър Кенаров и дали членува в Съюза на българските публицисти.

„ Последното ни води към други времена, в които участието в една-единствена организация е имало темперамент на легитимация за специалността. Димитър Кенаров е публицист с изявления в някои от най-авторитетните международни издания, получил голям брой оценки и стипендии. Той е член на Асоциацията на европейските публицисти от 2012 година и е бил част от управителния съвет на нашата организация “, споделят от АЕЖ-България.

Адвокатът на Кенаров Стоян Мадин показва, че събитията какви налози и обществени осигуровки е заплащал журналистът няма по какъв начин да оказват помощ на съда да разбере дали задържането му е било законно или не.

„ След като събирането на такава информация не преследва законна цел, явно Министерство на вътрешните работи търси различен резултат – сплашване” изясни юристът и добави, че това е още един образец за това по какъв начин Министерство на вътрешните работи целеустремено нарушава правата на Кенаров.

АЕЖ-България упорстват служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков да се самосезира по проблема, като се приключи инспекцията на Национална агенция за приходите против Кенаров и да подреди обновяване на вътрешната инспекция по случая.

Случаят „ Кенаров “

Димитър Кенаров беше арестуван от полицейски чиновници, до момента в който отразяваше събитията към някогашния партиен дом по време на митинга на 2 против 3 септември 2020 година Съдебно-медицинска експертиза сподели, че журналистът е бил удрян неведнъж.

Ден след митинга тогавашният основен секретар на Министерство на вътрешните работи Ивайло Иванов уточни, че Кенаров е бил арестуван, тъй като е правил престъпления. В правосъдната зала обаче Министерство на вътрешните работи смени версията си и в този момент се твърди, че Кенаров не е бил задържан, а „ поканен” от дежурния в столичното 5 РПУ в нощта на 2 против 3 септември.

Припомняме, че Иванов беше отхвърлен преди дни от поста си, за претекст беше посочено точно полицейското принуждение по време на антиправителствените митинги.

Организацията „ Репортери без граници " сезира Европейската комисия и Съвета на Европа за случая с българския публицист. По същото време Кенаров се срещна с американския дипломат у нас Херо Мустафа, която изрази поддръжката на Съединени американски щати за свободните и самостоятелни медии като значима част от добре функциониращата народна власт.

В последния годишен отчет на интернационалната неправителствена организация „ Репортери без граници “, който сложи България на 112-о място по независимост на словото, също беше подчертано върху случая на Кенаров.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР