Министерството на външните работи се задейства по случаите със зачестилите

...
Министерството на външните работи се задейства по случаите със зачестилите
Коментари Харесай

Външно министерство най-накрая се размърда заради обвинените в трафик българи в Гърция

Министерството на външните работи се задейства по случаите със зачестилите каузи в Гърция против българи, които са продали колите си без пререгистрация и с тях е било осъществено закононарушение или административно нарушаване. Присъдите на наши сънародници в прилежаща Гърция станаха мотив за среща във Външно сред отрасловия министър Екатерина Захариева, омбудсмана Мая Манолова, вътрешния министър Валентин Радев и зам.-министъра по правораздаването Евгени Стоянов.

При омбудсмана към този момент се организира среща към тези случаи. Тогава представителят на Министерството на външните работи Димитър Арнаудов съобщи, че Външно е с вързани ръце и не може да трансформира законите в Гърция.
От своя страна Манолова прикани за бърза реакция от страна на страната, тъй като всеки българин, продал колата си в околните няколко години, е евентуален пандизчия в Гърция. Присъдите в южната ни съседка са за трафик на хора, оръжия и други доближават до 30 години отнемане от независимост.
От Външно оповестяват, че Захариева и Радев към този момент сложили въпроса пред гръцките си сътрудници на 4 и 5 май в Солун.
От своя страна гърците дали обещание да окажат подпомагане по въпросите. На 8 май в гръцкото външно министерство е извършена специфична среща с краткотрайно ръководещия посолството ни в Атина, допълват от ведомството.
На срещата през днешния ден Захариева благодари на управляващите в Гърция за декларираното подпомагане.
" Важно е да се посочи, че правосъдната власт в Гърция е самостоятелна и че закононарушенията, които се правят с коли - трафик на хора, опиати и оръжие, са доста тежки и техните причинители би трябвало да бъдат разкривани и наказвани. Ние у нас също се борим с тези закононарушения. Същевременно не може да допуснем под отговорност да бъдат привличани хора, които нямат нищо общо с това ", съобщи Захариева.
По думите на външния министър България ще изиска консулски съвещания сред двете страни, в които ще вземат участие представители на правосъдното министерство и институцията на омбудсмана.
" Имаме сигнали за случаи, в които гръцкият съд не приема за доказателство нотариално удостоверен контракт за покупко-продажба и ще предприемем действия тези публични документи да бъдат признавани ", сподели още посланик номер 1.
Захариева насочи и зов към притежателите на коли, които са ги продали, да ревизират дали новите притежатели са пререгистрирали колите.
Темата разяснява и вътрешният министър Радев. По думите му до месец декември предходната година законодателството е предвиждало при прекачване на кола новият притежател да отиде в КАТ и да си извади нов ваучър в 15-дневен период. Иначе имало санкция от 50 лв..

" От нова година нотариусите изпращат автоматизирано документите в КАТ. Ако пререгистрацията не стане до месец, санкцията е 200 лева Ако не стане до 2 месеца, следва дерегистрация. Каквито документи изискат гръцките управляващи, ще им ги дадем. Говорих и аз с гръцкия сътрудник. Всички да ревизират собствеността си - приказвам за някогашните притежатели, приказвал съм Министерство на вътрешните работи незабавно да им спомагат ", съобщи Радев.
От своя страна омбудсманът Мая Манолова прикани за драконовски наказания, в случаите, при които новите притежатели на коли втора употреба не пререгистрират купеното пътно транспортно средство в къс период.
Според Манолова би трябвало да се заяви изрично на гръцката страна, че не може да не одобряват публични документи, какъвто е завереният от нотариус контракт.
Общественият бранител благодари на Захариева и Радев за ангажираността по тези проблеми.
Стана ясно и че ще бъде основана и работна група, която да реши дали са нужни и промени в българското законодателство, които да подсигуряват бързото прекачване на регистрацията на автомобила, само че в същото време и да не основават непотребен административен напън върху жителите.
Зам.-министърът на правораздаването Евгени Стоянов изяви подготвеност специалисти от неговото министерство да се включат и в работната група, и в консулските съвещания.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР