Министерството на външните работи съобщи днес, че известният алпинист Боян

...
Министерството на външните работи съобщи днес, че известният алпинист Боян
Коментари Харесай

Алпинистът Боян Петров е в неизвестност в Хималаите


Министерството на външните работи заяви през днешния ден, че известният планинар Боян Петров е в неопределеност от няколко дни в Хималаите. В посолството на Република България в Пекин на 6 май е постъпила информация от Тибетската алпинистка асоциация, че Боян Петров е в неопределеност от 3 май 2018 година Той е взел участие в експедиция в Хималаите дружно с още 10 души (1 маджарин, 5 италианци и четирима водачи от непалски произход), оповестяват от пресцентъра на Министерство на външните работи.

Според получената информация, неговата липса е била видяна от участниците в експедицията в региона на Шиша пангма на към 7500 м надморска височина. Веднага по-късно са изпратени трима души, с цел да го търсят. На 6 май сутринта, на 7350 м надморска височина са били открити палатката и спалния чувал, без самия планинар.

Поради ненадейно утежняване на метеорологичните условия в региона тримата търсачи краткотрайно са прекратили издирването. Тибетската алпинистка асоциация е била осведомена за случилото се на 6 май в 12.20 ч. локално време от лицето за връзка от региона на Шиша пангма. Експедицията е имала позволение за влизане през Дзилун на 10 април 2018 година, нанагорнище на връх Шиша пангма и овакантяване през Дзилун на 9 юни 2018 година Служители на Асоциацията поддържат връзка с ръководителя на експедицията, който ги е уведомил, че издирването на българския планинар продължава.

Посолствата на България в Пекин и в Делхи са в непрестанен контакт с локалните институции и наблюдават от близко случая. От сателитния телефон на Боян Петров през вчерашния ден сутринта е направено позвъняване до негов сътрудник планинар, написа в профила си във Facebook Борислав Сандов от „ Зелените “. Първоначално той написа, че позвъняването е от Боян Петров, само че по-късно уточни, че съгласно нова информация телефонът на българския планинар „ е в шерпите му и очевидно някой от тях е направил позвъняването “, заяви БНР. „ Всички се надяваме, че се е отправил към някой от по-ниските лагери и скоро ще се свърже с някого от нас “, написа още Сандов.

Надеждите са избавителен екип да възобнови на следващия ден издирването на Петров. Пред Българска национална телевизия брачната половинка му Радослава Ненова и уредникът на експедицията му Деян Петков потвръдиха, че няма връзка с известния ни планинар. Петров е направил опит да изкачи 8-хилядника Шиша Пангма в Хималаите. Предполага се, че българинът се е върнал до някой от по-ниските лагери, а това, че е открита палатката му, не е притеснително, счита Деян Петков.

" Той носи единствено една палатка, тъй като на първи и втори лагер има други палатки. Това е нормална процедура в алпинизма. Човек влиза в непознати палатки, когато са свободни. По принцип Боян е бърз и той избира да не се връща от време на време до базов лагер. Друг път също се е случвало по седмица да го няма в базов лагер. По.-рисково е някой да те бави, някой да се грижи за някой, нагледно казано. Той си има свое движение. Досега Боян постоянно е вземал положителни решения. Надяваме се и този път да е по този начин ", сподели Деян Петков - уредник на експедицията на алпиниста Боян Петров, представен от БГНЕС.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР