Министерството на външните работи отчете успешно провеждане на изборите за

...
Министерството на външните работи отчете успешно провеждане на изборите за
Коментари Харесай

`МВнР отчете успешно провеждане на изборите зад граница - 737 секции в 61 държави

Министерството на външните работи регистрира сполучливо осъществяване на изборите за 49-о Народно заседание в чужбина. В неделя сънародниците ни зад граница гласоподаваха в 737 секции в 61 страни.

Вотът е протекъл умерено, при добра организация и в съдействие на българските общности зад граница, уточни на брифинг министърът на външните работи Николай Милков.

Над 185 хиляди души са дали своят вот в чужбина, което е с близо осем хиляди души повече спрямо вота преди шест месеца. 

Най-много са гласувалите в Турция – в южната ни съседка до урните отдиха близо 70 хиляди души. Над 26 хиляди българи гласоподаваха във Англия, а над 21 хиляди в Германия и над 11 хиляди в Испания.

В 6 от 245-те секции зад граница, където сънародниците ни можеха да гласоподават с машини, е зародил проблем, уточни външният министър Николай Милков:

„ В 4 от случаите става въпрос за механически неизправности “. В останалите 2 случая е свършила хартията за печатане.

4150 са членовете на изборни комисии, назначени зад граница със съдействието на Министерство на външните работи. 1900 от тях са представители на политически партии, 1500 – на българските общности зад граница, а 737 са представители на страната. 1600 са били аварийните членове на СИК зад граница поради честите отводи или отсъствие в последния миг на представители от партийните квоти.  

„ Това е повтарящ се минус. Апелираме към политическите партии да ангажират в действителност хората си с отговорност “, означи външният министър Николай Милков.

Проблем остава образуването и назначението на СИК отвън страната, акцентира Милков. За следващ път е имало напрежение сред българските общности по места и партийните назначени:

„ Какъв би бил вероятният метод от такава обстановка –  единият вид това е партийните участници да бъдат назначавани в доста по-ранен интервал, тъй че да се знае ясно какъв брой места остават за локалните деятели “.

Външният министър сложи и още една тематика: „ Въпросът за отдалечено гласоподаване зад граница, което е радикалното решение на редица други механически въпроси, може би, то би нараснало също по този начин изборната интензивност “. 
Източник: front.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР