Министерството на външните работи на Южна Корея извика на разговор

...
Министерството на външните работи на Южна Корея извика на разговор
Коментари Харесай

Южна Корея поиска обяснение за замърсената вода от АЕЦ „Фукушима”

Министерството на външните работи на Южна Корея извика на диалог чиновник на японското посолство в Сеул, с цел да изрази митинг против проектите за изхвърляне на вода от АЕЦ „ Фукушима -1 ”, заяви организация Yonhap, предава БГНЕС.

„ Генералният шеф на Департамента по изменение на климата, енергетиката, околната среда и научното съдействие акцентира значимостта на провеждането на съвещания по отношение на плануваното изхвърляне на нечисти води, както и честното даване на информация ”, цитира организацията част от известието на външно министерство.

Южна Корея прикани Япония към съдействие за основаване на двустранен съвещателен орган по този въпрос.

На 25 август Япония показа прелиминарен проект за построяването на подводен тунел за изхвърляне на прочистената от радиация вода от атомната централа „ Фукушима -1 ” в океана. По данни на японското държавно управление, водата е прочистена от радиоактивни субстанции, само че съдържа тритий – радиоактивен изотоп на водорода.

Съседните на Япония страни показаха безпокойствие по този въпрос и обявиха, че чакат уточнения по всички аспекти, свързани с проектите за изхвърляне на вода от „ Фукушима - 1 ”.

„ Сега ” напомня:

Инцидентът във „ Фукушима -1 ” стана през март 2011 година, когато системите за електрозахранване и изстудяване на станцията бяха извадени от строя след удар от цунами. В резултат на това са развалени доста три блока. За изстудяване в тях непрестанно се изпомпва вода, която се излива през пролуки в инсталациите, запълва подземните етажи на енергийните блокове, дренажната система, а също по този начин се смесва с подпочвените води и влиза в техническото пристанище на АЕЦ.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР