Министерството на външните работи на Никарагуа заяви, че републиката прекратява

...
Министерството на външните работи на Никарагуа заяви, че републиката прекратява
Коментари Харесай

Никарагуа скъса дипломатическите си връзки с Тайван, САЩ реагира

Министерството на външните работи на Никарагуа съобщи, че републиката приключва дипломатическите си връзки с Тайван и признава управляващите на Китай за единствен законен представител на острова, съобщи БГНЕС.

" Правителството на Китайската национална република е единственото, което законно съставлява цялостен Китай, а Тайван е неразделна част от китайската територия. От през днешния ден държавното управление на Република Никарагуа скъсва дипломатическите връзки с Тайван и приключва всевъзможни контакти и публични връзки ", гласи текстът на изказването на министерството, оповестено в държавния портал El 19 Digital.
В Тайван публично приказват за проект на Китай за военна намеса
Висш чиновник по сигурността на Тайван сподели пред депутатите в Народното събрание, че Китай е обсъждал дали да нападна тайванските острови Прата...

Държавният департамент на Съединени американски щати прикани " всички страни, които ценят демократичните институции ", да " разширят уговорката си към Тайван ", откакто Никарагуа разгласи, че скъсва дипломатическите си връзки с острова в интерес на Китай. В изказването се споделя, че стъпката на президента Даниел Ортега " не може да отразява волята на никарагуанския народ " заради това, че неотдавнашните президентски избори в централноамериканската страна са били " подправени ".

" По този метод народът на Никарагуа се лишава от непрекъснат сътрудник в своя либерален и стопански напредък ", се споделя в изказването на Държавния департамент.

Изявлението, въпреки и от дребна страна като Никарагуа, е знаково. Въпросът с Тайван от дълго време е доста парещ и е считан за основен даже за световната сигурност - тъй като в случай че Китай успее да откри надзор над острова, това значи безусловно разрушение на системата от връзки, построена в Тихоокеанския район от Съединени американски щати след Втората международна война. Тайван е считан за изходна точка за надзор и то боен от страна на Китай в посока към Австралия, Съединени американски щати и Япония.

Още от АЗИЯ:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР