Министерството на външните работи е получила нотата на украинския посланик

...
Министерството на външните работи е получила нотата на украинския посланик
Коментари Харесай

МВнР: Киев иска оръжия от България, компетентните ведомства ще го обсъдят

Министерството на външните работи е получила нотата на украинския дипломат Виталий Москаленко, с която той желае България да даде оръжия на Киев.

„ Относно оповестената информация от страна на посланика на Украйна в България Виталий Москаленко за изпращането на нота за даване на оръжие, Министерството на външните работи удостоверява, че нотата е получена в днешния ден. Предстои тя да бъде препратена до способените ведомства “, декларират от Министерство на външните работи.



Въпросът с изпращането на оръжия за Украйна е един от най-болезнените, с който се сблъска четворната коалиция на премиера Кирил Петков. По този въпрос нямаше единение в нейните редици, като Българска социалистическа партия се противопоставяше изрично на това, а от „ Демократична България “ бяха на противоположното мнение.

В началото на май Народното събрание реши България да помогне на Украйна с ремонта на военна техника.

Искането на Украйна за даване на оръжие е разумно, тъй като двете страни разполагат с идентични оръжейни системи, поради общото си минало в границите на руския блок и Варшавския контракт. И в двете страни на въоръжения са Противовъздушна отбрана системите С-300, танковете Т-72, системите за реактивен огън БМ-21 Град и други Страната ни също по този начин е огромен производител на боеприпаси за руски и съветски оръжейни системи.

МО не е подписало съглашение с Украйна за ремонт на техника. Българските фабрики могат да ремонтират танкове и бойни машини на пехотата, които са на въоръжение в украинската войска.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР