Министерството на труда и социалната политика започна работа по подготовката

...
Министерството на труда и социалната политика започна работа по подготовката
Коментари Харесай

Шалапатова обеща да подобри живота на хората с увреждания

Министерството на труда и обществената политика стартира работа по подготовката на нормативни промени за обезпечаването на по-добра и качествена грижа в осъществяване на Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания. Това разгласи министърът на труда и обществената политика Иванка Шалапатова в свое одобрение, отправено във връзка Международния ден на хората с увреждания и оповестено на интернет страницата на ведомството. 

„ С моя екип залагаме доста на развиването, модернизирането и качеството на обществените услуги. Усилено работим за въвеждането на интегриран метод, включващ обществената, просветителната и здравната политика, който да бъде прибавен към целия витален цикъл на индивида. Вече е реалност обвързването на финансовата поддръжка за хората с увреждания с линията на беднотия, която доближава до над 670 000 души.

Предложихме за първи път от 2017 година да бъде увеличена и месечната помощ за деца с трайни увреждания. Благодарение на трудовите медиатори в Агенцията по заетостта единствено през 2023 година над 5000 души с трайни увреждания са почнали работа. Агенцията за хората с увреждания усили от 20 000 на 30 000 лева средствата за финансиране на личен бизнес. Всяка година планираме средства за обезпечаване на налична среда “, се показва в приветствието на министър Шалапатова. 

На 3 декември към този момент 31 години светът обръща взор към проблемите на хората с увреждания, само че все по-често и към опциите им да имат своето почтено място в обществото, показва тя. 

Министърът напомня, че през 1992 година Генералната асамблея на Организация на обединените нации афишира тази дата за Международен ден на хората с увреждания с концепцията политиците и институциите да се концентрират върху основаването на по-ефективни политики, които да подсигуряват пълностоен живот на една от най-уязвимите групи в обществото. Тази година акцентът е подложен върху напредъка по осъществяването на Целите за стабилно развиване на Организацията на обединените народи за превъзмогването на неравенствата и обезпечаването на по-достоен живот за хората с увреждания.

„ За страдание, от Организация на обединените нации регистрират, че заради рецесиите, пред които светът е изправен през последните години, осъществяването на задачите до 2030 година е застрашено. Вярвам обаче, че с общите старания на институциите и гражданския бранш е допустимо да преодолеем трудностите и да подсигуряваме почтено място в обществото на всеки човек в България “, показва още Шалапатова. 

Министърът на труда и обществената политика напомня още, че единствено преди дни завърши съвещанието на Съвета на Европейския съюз по претовареност и обществена политика, на който отрасловите министри одобрихме позиция по Директива за основаване на Карта на Европейския съюз за хората с увреждания и Карта за паркиране за лица с увреждания. „ Убедена съм, че приемането ѝ ще улесни тяхното свободно придвижване в Общността, което ще докара до по-пълноценното им обществено включване “, счита Шалапатова. 

" Искрено имам вяра, че Вашите характерни благоприятни условия са моторът, който може да задвижи смяната към превъзмогване на стандартите и към Вашето интензивно включване във всички сфери на публичния живот на страната. Наясно съм, че за задачата е належащо да получите съответна поддръжка съгласно самостоятелните Ви потребностите.

Подкрепа, която да разреши на околните Ви, ангажирани с грижи, да съумеят да се включат сполучливо в обществото и да осъществят личния си капацитет ", отбелязва Шалапатова. Зная, че се чака още доста във връзка с успеваемостта на цялостната поддръжка за хората с трайни увреждания. Уверявам Ви, че имаме и желанието, а имам вяра и опциите, да реализираме смяната с всички институции, ангажирани със основаването и използването на политиките за хората с увреждания и дейното присъединяване на Вашите организации, декларира тя.

" Бъдете здрави и не губете вярата, че можете да променяте към по-добро освен своя, само че и публичния живот. Защото единствено другите трансформират света! “, показва още министърът в своето одобрение. 
ТЕМА преди 25 минути 319 преди 17 часа 1706 преди 23 часа 2283
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР