Министерството на труда и социалната политика представи за обществено обсъждане

...
Министерството на труда и социалната политика представи за обществено обсъждане
Коментари Харесай

Отдавна чакана промяна в социалното подпомагане

Министерството на труда и обществената политика показа за публично разискване план за изменение и допълнение на Закона за обществено подкрепяне. Срокът за консултацията е един месец, като планът е съпроводен с претекстове и отчет за направена предварителна оценка на въздействието.

Измененията плануват възстановяване на обмена до данни и регистри на чиновниците в системата на общественото подкрепяне, както и облекчение на някои рестриктивни санкционни разпореждания, свиващи достъпа до месечни помощи. Основната цел на плана обаче е разширение на обсега на подпомагането и увеличение на размера на поддръжката. За постигането на тази цел министерството предлага базата за установяване на помощите да бъде линията на беднотия за съответната година, избрана с разпореждане на Министерския съвет, вместо така наречен обезпечен най-малък приход.

Въпреки че съответните параметри за всеки обособен тип обществена помощ, както и за установяване на потребностите за другите видове семейства се дефинират в правилника за използване на закона, показаната предварителна оценка на въздействието дава индикации, че броят на подпомаганите лица и фамилии и размерите на подпомагането ще бъдат увеличени. Безспорно това е стъпка в вярната посока и ще реши най-малко отчасти дълго заобикаляни проблеми в напъните за понижаване на риска от беднотия и обществено изключване. Да напомним какво е положението все още:

- Социалното подкрепяне за хора с най-ниски приходи, или въобще без приходи, има извънредно стеснен обсег - все още получатели на месечни помощи са към 1,2% от популацията, до момента в който по данни на Национален статистически институт под прага на бедността през 2020 година са били 23,8% от популацията на страната.

- В общ проект, обществените запаси, ориентирани към подкрепяне на семействата с най-ниски приходи съставляват едвам 2% от общите разноски за обществено подкрепяне, планувани в бюджета за 2022 година, за сметка на редица други принадлежности за обществени прехвърляния без подоходен тест или с доста необятен обсег. Цялостната архитектура на системата за обществено обезпечаване и обществено подкрепяне у нас не подсигурява ориентирана и съответна поддръжка, което разумно води до ниска успеваемост на прехвърлянията за понижаване на бедността и неравенствата;

- В основата на тези проблеми е обвързването на подпомагането с така наречен обезпечен най-малък приход - големина, чийто размер се дефинира и променя без нзакон за социалноикаква връзка с справедливи критерии. Така да вземем за пример, през последните повече от 10 години ГМД съвсем не е променян. През 2009 година ГМД е 65 лева а след 2018 година е закрепен на настоящето си равнище - 75 лева Докато през 2009 година равнището на ГМД е над 27% от минималната работна заплата в страната, то през 2021 година е към този момент едвам 11,5%. Това естествено води до стесняване както на броя на бенефициентите, по този начин и на размера на изплащаната помощ (повече данни - в приложената оценка на въздействието). За разлика от това, линията на беднотия се дефинира всяка година, стъпвайки на справедливи данни на Национален статистически институт.

- Осигуряването на съответна обществена поддръжка на семействата в дълбока беднотия е значим фактор за триумфа на други политики с дълготрайно значение. Така да вземем за пример, включването и задържането на деца в учебно заведение е главен инструмент за увеличение на опциите за икономическа интензивност и трайно превъзмогване на общественото изключване в бъдеще. Успехът на тези ограничения обаче е изправен пред предизвикването на дълбоките материални ограничения измежду част от децата в уязвими групи.

(от уеб страницата на Института за пазарна стопанска система, Лъчезар Богданов)
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР