Министерството на труда и социалната политика не подкрепя промените в

...
Министерството на труда и социалната политика не подкрепя промените в
Коментари Харесай

Социалното министерство против промени в стажа, който се признава за пенсия

Министерството на труда и обществената политика не поддържа измененията в стажа, който се признава за пенсия, импортирани от Движение за права и свободи. Това се схваща от мнение на Министерството на труда и обществената политика по плана на Закон за изменение и допълнение на Кодекса за обществено обезпечаване, импортиран от Мустафа Карадайъ и група народни представители.

Със законопроекта се предлага интервалите на наборна или мирновременна различна работа, както и интервалите, които се зачитат за трудов/осигурителен стаж по член 7 от Закона за политическа и гражданска реабилитация на репресирани лица (ЗПГРРЛ) да се зачитат за автентичен застрахователен стаж при пенсиониране.

Според наредбите на Кодекса за обществено обезпечаване (КСО) през 2022 година право на пенсия за застрахователен стаж и възраст по общите условия на член 68, алинея 1 и 2 се придобива при навършена възраст от 61 години и 10 месеца за дамите и 64 години и 5 месеца за мъжете и застрахователен стаж 36 години и 2 месеца за дамите и 39 години и 2 месеца за мъжете.

Когато заради избрани аргументи обезпечените лица не са придобили този застрахователен стаж, само че имат не по-малко от 15 години автентичен застрахователен стаж, законодателят е позволил опцията лицата да могат да се пенсионират при навършване на малко по-висока възраст, която за 2022 година е 66 години и 10 месеца за дамите и мъжете.

Видно е, че до момента в който при обмисляне правото на пенсия по общите условия се изисква съществуване на застрахователен стаж с избрана дълготрайност, то при преценка правото на пенсия по член 68, алинея 3 е належащо част от стажа да дава отговор на специфични условия - належащо е той да е автентичен, показват от общественото министерство.

Съгласно тази наредба автентичен стаж е фактически изслуженото време по трудово или служебно правно отношение, времето, през което лицето е работило по друго правно отношение и е било наложително обезпечено за неработоспособност, напреднала възраст и гибел, т.е. във фонд „ Пенсии “, както и времето, през което лицето е подлежало на наложително обезпечаване за своя сметка и е внесло дължимите осигурителни вноски.

Предлагат промени в стажа, който се признава за пенсия

В тази връзка, с цел да бъде приет един интервал за автентичен стаж, лицето следва действително да е упражнявало трудова активност. „ При разглеждане на интервалите на наборната военна работа и на интервалите, които се зачитат за стаж на съображение член 7 от ЗПГРРЛ е несъмнено, че през тях лицата не са упражнявали трудова активност по трудово или служебно правно отношение или друго правно отношение, по което са били наложително обезпечени за неработоспособност заради общо заболяване, напреднала възраст и гибел. През тези интервали лицата не са подлежали на наложително обезпечаване за своя сметка и не са внасяли осигурителни вноски.
 istock istock
Поради това приетият на двете учредения застрахователен стаж не може да бъде зачетен за „ автентичен застрахователен стаж ” при обмисляне на правото на пенсия, само че ще се зачете за общ застрахователен стаж, който взе участие при установяване размера на пенсията на лицата, които са придобили право на такава, т.е. на тези, които имат нужния застрахователен принос, очакван в законодателството “, пишат в причините си от министерството.

И допълват, че този законодателен метод е съгласуван със спецификата на държавното публично обезпечаване като разходопокривна система, за използването на права от която обезпечените лица следва да имат действителен застрахователен принос. „ Отчетено е и това, че поради другите учредения за ценене на застрахователен стаж по член 9 от КСО е допустима догадка, при която, в случай че не съществуваше условието за автентичен застрахователен стаж, едно лице би придобило право на пенсия за застрахователен стаж и възраст без никакъв или с най-малък принос към осигурителната система.

Отпускането на пенсии за застрахователен стаж и възраст на съображение единствено на зачетен застрахователен стаж, без да е налице обвързване за обезпечаване върху получавано от лицето трудово заплащане, каквито са препоръчаните със законопроекта хипотези, опонира на правилата на осигурителната система и прави невероятно определянето на размера на пенсията. Това е по този начин, защото във формулата за установяване размера на всички пенсии за трудова активност взе участие осигурителният приход на лицето, който в тази ситуация липсва “, безапелационни са от МТСП.
 
Източник: pariteni.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР