Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви допълнителен срок от

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството обяви допълнителен срок от
Коментари Харесай

МРРБ обяви покани за финансиране на общински пътни и ВиК проекти Заделените 500 млн. лв. ще се отпускат от 1 юни

Министерството на районното развиване и благоустройството разгласи спомагателен период от 15 дни, в който общините и регионалните администрации могат да аплайват за финансиране за общински пътища и ВиК уреди.

За първи път от бюджета на Министерство на регионалното развитие се заделят целеви средства в размер на 500 млн. лева за целево финансиране на общините. То действително ще се отпуска от началото на юни т.г. Идеята е следващата година финансирането да се отдели във фонд за общински планове с бюджет от 1 милиарда лева Причината е, че общинската пътна мрежа и ВиК инфраструктурата са в тежко положение и са редовно недофинансирани.

Поканата е към всички 265 общини и 28-те регионални администрации в страната. Те могат да подават единствено нови оферти за финансиране или такива, които към този момент са постъпвали в Министерство на регионалното развитие, само че за тях е настъпила смяна в събитията, да вземем за пример има към този момент определен реализатор.

Подадените досега в Министерство на регионалното развитие общински планове също ще вземат участие в класирането. С планове за възстановяване на общинските пътища могат да аплайват единствено общински администрации. Важно изискване е трасетата да са в листата с общински пътища, одобрен от Министерския съвет. Задължително изискване за финансиране е плановете да имат цялостна планова подготвеност и издадено позволение за градеж.

Допустими са и планове на инженеринг, като за тях също би трябвало да има всички нужни строителни бумаги. Ще се отпускат средства и за строителен и авторски контрол по време на строителството, а при обектите на инженеринг - за разработване на планова документи, осъществяване на строително-монтажни действия и практикуване на авторски контрол.

За възстановяване на ВиК инфраструктура, обществена общинска или обществена държавна благосъстоятелност, ще могат да аплайват общински и регионални администрации. И тук наложително изискване е обектите да са с цялостна планова подготвеност и годно позволение за градеж. Ще се финансират и ВиК обекти на инженеринг, само че те няма да са с преимущество.

Условията за кандидатстване можете да видите в секция „ Обяви " в уеб страницата на Министерството на районното развиване и благоустройството или посредством линка .

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР