Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече има готовност

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) вече има готовност
Коментари Харесай

Регионалното министерство едва сега ще подписва договорите за ремонт с общините

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) към този момент има подготвеност да стартира да подписва споразуменията с общините, оповестяват от отрасловото ведомство. На пръв взор административна, процедурата е от извънредно значение, тъй като едвам след подписването общините ще могат да получат част от парите за ВиК и пътни поправки, които чакат от началото на годината.

Средствата на стойност 406 млн. лева бяха гласувани и утвърдени от Министерски съвет преди съвсем месец, на съвещанието на 28 септември. Очакваше се незабавно по-късно да стартира и подписването на споразуменията. На какво се дължи забавянето обаче от Министерство на регионалното развитие не показват.

От ведомството канят общините за сключване на споразуменията. Министерство на регионалното развитие ще финансира 50% от цената на плановете, като средствата ще бъдат предоставени на общините на две равни вноски - първото заплащане ще е до 10 работни дни след сключване на съглашение, а второто - през декември 2022 г.

Това значи, че в случай че споразуменията бъдат подписани в понеделник, общините ще получат половината от сумите при започване на ноември. Не е ясно по кое време ще стартират ремонтите поради студеното време, което се задава, и дали въобще ще могат да бъдат осъществени през тази година.

Общо 234 обекта ще бъдат финансирани от бюджета на министерството. Около 105 от тях са на стойност над 126 млн. лева и са свързани с поправки на ВиК мрежата. Други 94 плана плануват ремонт на общински пътища и са на стойност над 233 млн. лева Около 35 обекта на стойност малко над 46 млн. лева са свързани с уличната мрежа.

 

 
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР