Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) има най-голям преразход

...
Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) има най-голям преразход
Коментари Харесай

Заради санирането строителното министерство надхвърлило неправомерно бюджета си за 2016 г.

Министерството на районното развиване и благоустройството (МРРБ) има максимален преразход на финансови средства през предходната година. Това демонстрира отчет на Сметната палата за осъществяването на бюджета за 2016 година Ведомството е похарчило с 1.096 млн. лева над плануваното в бюджета му за интервала.

От отчета се вижда, че преразходът е по програмата за саниране.

От одитната институция показват, че съгласно текст от Закона за обществените финанси не се позволява започването на стратегии или планове, разноските за които не са планувани в Закона за държавния бюджет. В същото време според постановлението за приемането на Националната стратегия за саниране, разноските за безплатна финансова помощ за идващите години следва да се плануват по централния бюджет за съответната година. Това предписание не е спазено. Не е очакван ползата към програмата, който поражда в течение на годината, допълват в отчета си инспекторите.

Наскоро министърът на районното развиване и благоустройството Николай Нанков разгласи, че от 2018 година няма да се залагат пари в бюджета за саниране до момента в който не се довършат започнатите планове и се усвоят плануваните към този момент суми.

Сметната палата е открила, че общата сума на финансовите разноски за бюджетните организации, с които са надхвърлени плановете, записани в Закона за бюджета, е 1.852 млн. лева Министерството на културата е надвишило проекта с 510.8 хиляди лева, а Министерството на земеделието - с 4.3 хиляди лева

Превишението при първото ведомство е поради погрешно регистрирани разноски за консервационно-реставрационни и строително-монтажни работи на Голямата базилика в Плиска. Направени са корекции след края на бюджетната година и заради това са регистрирани по-високи финансови разноски.

Земеделското ведомство пък отчело като финансови разноски настоящ ремонт в Българската организация по сигурност на храните.

Докладът е оповестен на уеб страницата на Сметната палата. От заключенията в него няма последици за съответните институции.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР