Министерството на отбраната започва проверка на случая с американски командоси,

...
Министерството на отбраната започва проверка на случая с американски командоси,
Коментари Харесай

Министерство на отбраната се извини за нахлуването в цеха в Чешнегирово

Министерството на защитата стартира инспекция на случая с американски командоси, влезнали в завод край пловдивското село Чешнегирово. Днес стана ясно, че тя ще завърши до дни.

От ведомството се извиниха на служащите и поеха ангажимент да обезщетят притежателите, в случай че се потвърди, че има нанесени материални вреди.

В момента по тъжби за случая се работи в Районната прокуратура в Пловдив и Военно-окръжната прокуратура.

Цехът за произвеждане на нестандатно съоръжение за хранителновкусовата индустрия се охранява от СОТ и 18 камери. Точно те са записали по какъв начин командосите влизат в цеха и с ориентирано оръжие, заповядват на работещите там хората да седнат и правят тактическа военна интервенция в пространствата.

По време на тази интервенция, група военни е подсигурявала периметъра отвън двора на компанията. Военни е имало и пред портала на цеха.

Днес публични извинения за случилото се на 11 май сервираха и от Министерството на защитата и от Сухопътните сили на Съединени американски щати.

Собствениците на цеха желаят пояснение за случилото се на 11 май на обяд.

" Ние не знаем каква е била концепцията на това посетители, или това нахлуване, не знаем какво желали да вършат в нашия завод ", сподели шефът на компанията Карлос Делгадо.

" Аз съм удовлетворен от това, че моите служащи не са подхванали някаква мярка, ами в случай че бяха решили да се пазят и тия стрелят ", сподели притежателят Марин Димитров.

Очевидно неразбирателство и случай, който демонстрира пропуски – по този начин дефинираха от Министерството на защитата случая с необикновената подготвителна интервенция в цеха край Чешнегирово.

По време на учението " Суифт респонс ", в което участваха над 100 самолета с парашутисти, наземна група е имала задача да прочисти региона на десанта.

Командосите обаче излезли отвън периметъра за търсене на противникови сили и по неточност се озовали в цивилен обект.

" Не е упражнено никакво принуждение от страна на съюзническите военнослужещи. Нещо повече - не са употребявани груби способи и ограничения. Те са наредили на българските жители да седнат ", сподели служебният министър на защитата Георги Панайотов.

Няма прикриване на информация, само че има лица, които би трябвало да понесат отговорност за забавянето на сигнала – съобщи министър Панайотов.

" Не е докладвано на управлението на военна полиция, надлежно и на управлението на Министерството на защитата ", съобщи служебният министър на защитата.

Случаят провокира и политически реакции – Волен Сидеров дружно с деятели от партия " Атака " се срещнаха със притежателите на цеха, с цел да предложат юридическа помощ. По-късно желаеха и оставката на служебния министър на защитата.

Председателят на Политическа партия АБВ Румен Петков прикани за премахване на виновни длъжностни лица и без значение следствие. А от Министерството на защитата сервираха публично опрощение.

Сухопътните сили на Съединени американски щати също се извиниха на частното дружество и чиновниците в постройката. И обявиха, че ще вкарат строги процедури, с цел да oчертаят ясно зоните за подготовка и да предотвратят сходни произшествия в бъдеще.

От посолството на Съединените щати у нас към този момент показаха подготвеност за съдействие във всяко следствие. Жалби на притежателите на цеха са подадени в районна прокуратура в Пловдив и Военно–окръжна прокуратура.

" По-скоро задачата ни е морална, да има някакъв публичен отзив, а в следствие след инспекцията на прокуратурата моят доверител ще реши дали някакви компенсации да бъдат търсени ", сподели юристът Борислав Мазнев.

Очаква се резултатите от инспекцията министерството да станат ясни още идната седмица.

Репортер: Димитър Димитров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР