Министерството на отбраната пусна нецелесъобразна обществена поръчка, с евентуалното реализиране

...
Министерството на отбраната пусна нецелесъобразна обществена поръчка, с евентуалното реализиране
Коментари Харесай

МО с нецелесъобразен търг за ремонт на стара руска техника

Министерството на защитата пусна нецелесъобразна социална поръчка, с възможното осъществяване на която биха били пръснати напразно близо 100 млн. лева от хазната за ремонт на остаряла съветска техника.
Става дума за удължение на ресурса на 14 щурмови самолета Су-25, които са основани в авиобаза " Безмер ". За никого не е загадка, че създаването на този модел самолети датира от края на 60-те години на предишния век и въпросните машини не дават отговор по никакъв метод на натовските стандарти. Така вместо в звук със прилежащите ни страни като Гърция и Турция които от дълго време разполагат с американски изтребители като F-16, с каквито до края на годината ще се оборудват и румънските Военновъздушни сили, МО цели да налее по всяка възможност в ембаргова Русия голяма сума за поддръжката на никому непотребна овехтяла военна техника.
Според документите към скандалния търг договорът, който следва да бъде подписан след непосредствено договаряне, от МО упорстват работата по овехтелите машини, чийто запас бил изминал преди цяло десетилетие, да се извърши от ОАО " Компания Сухой " или под нейния контрол.
За присъединяване в поръчката пък били позволени единствено две компании-руската " Обединена авиостроителна корпорация " - ПАО ОАК и беларуската " Авиоремонтен завд 558 ", Барановичи. Сумата за ремонта на старите машини пък възлиза на 49.2 млн. лева, само че в границите на 48-те месеца за осъществяване на плана възложителят имал право да подписа контракти, чиято обща стойност да доближи цели 99 млн. лева, написа в днешния си брой Монитор.
Същите тази пари биха могли да отидат за покупката на по този начин нужните ни съвместими със системите за защита на НАТО нови изтребители, заради неналичието на каквито за 14 години участие в Алианса България по този начин и не се включи в нито една взаимна задача, включваща завоюване на въздушно пространство. А за какво не и за нови кораби за Военноморски сили или за рестартирания план за модернизиране на сухопътните войски с покупката на натовски бронирани машини, от каквито пехотата ни от дълго време изпитва остра потребност.
Според одобрения от Народното събрание проект за новите изтребители, които сигурно биха могли да обезпечат надалеч по-добра от щурмоваците Су-25 поддръжка на сухопътните ни сили от въздух, родните Военновъздушни сили би трябвало да се снабдят с общо две ескадрили от по осем самолета. За първата са планувани 1,8 милиарда лева, които ще се изплащат в границите на 10 години.
За новата облага на Военновъздушни сили страната ни би трябвало изиска общо 12 предложения от 7 страни, цели 4 от които са точно за F-16, а други две за F-18. Самият F-16 е най-разпространеният изтребител в света, претърпял е голям брой модернизации и не инцидентно Румъния към този момент закупи пет машини от този модел. Многоцелевият военен аероплан е потвърдил неведнъж своите благоприятни условия във водено на въздушен пердах, нанасянето на удари по наземни цели и защитата на въздушно пространство, известно в страните-членки на НАТО още като Air policing.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР