Министерството на отбраната продължава разговорите с Полша за ремонт на

...
Министерството на отбраната продължава разговорите с Полша за ремонт на
Коментари Харесай

Министър Стоянов: Продължават разговорите за възможностите пред бойната ни авиация

Министерството на защитата продължава диалозите с Полша за ремонт на мотори за самолетите МиГ-29 за българските Военновъздушни сили (ВВС).

Това сподели министърът на защитата Димитър Стоянов след съвещанието на Комисията по защита. Полската страна може да ни даде два мотора за самолети МиГ- 29, като се водят и диалози за ремонт на още четири мотора. Цената и параметрите на предстоящ контракт към момента се прецизират, изясни министър Стоянов.

В края на 2022 година заместник-министърът на защитата Катерина Граматикова взе участие в Полша в работна среща с представители на Министерството на националната защита на Полша и полската компания „ Военни авиационни фабрики №2 “ за ремонта на моторите.

Министерството на защитата продължава да търси разновидности и за даване на самолети, с които да се извършва задачата по защита на въздушното ни пространство след приключване на ресурса на МиГ-29. Разговори се водят със Съединени американски щати, Държавата Израел, Франция и Швеция. Очаква се още информация, с цел да се изготви разбор, при което главният мотив ще бъде нужният финансовия запас, уточни министър Стоянов. „ Моите желания са да има аероплан за изтребителната ни авиация и ние сами да охраняваме въздушното си пространство. Военновъздушни сили са ме уверили, че имат благоприятни условия да обезпечат инженерно-технически и летателен състав, в случай че видът аероплан е друг “, уточни той.

В отговор на въпрос по отношение на днешното решение, с което Министерският съвет предлага на Народното събрание да ратифицира в допълнение съглашение сред министерствата на защитата на България и Украйна за изменение на съглашението по отношение на безплатно даване на въоръжение, техника и муниции, министър Стоянов съобщи, че не е правилно да се вършат спекулации по въпроса. „ Министерството на защитата не изнася въоръжение и техника отвън утвърденото към този момент с решението на Народното събрание. По никакъв метод не бихме си разрешили да прескочим най-висшия орган в страната “, сподели министър Стоянов и добави, че подобен вид решение не може да бъде взето без Народното събрание.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР